Programlederne Heidi Johanne Blomli og Agnete Båtnes Braaten, sammen med Pål Vegard Eriksen, like etter opptak til dagens premieresending. (Kuva: Malin Vollstad)

 

I den første Praatikas-episoden går turen til Kåfjord kommune. Hør premieresendingen nederst i saken.

 

Noen av våre lesere vil kanskje dra kjensel på navnet til første gjest i minipodcastserien Praatikas. Han jobber nemlig som journalist i Ruijan Kaiku til daglig. Men Pål Vegard Eriksen (33) er først og fremst kåfjording, eller som programlederen sier: «en stolt manndaling som står stødig i det kvenske.»

Les også: Klart for podcastserien «Praatikas»

I løpet av den vel 40 minutter lange episoden, som ledes av programlederne Heidi Johanne Blomli og Agnete Båtnes Braaten, får lytterne bli bedre kjent med Eriksen, som blant annet har viet det meste av yrkeskarrieren så langt til det kvenske.


Pål Vegard Eriksen er første gjest ut i minipodcastserien «Praatikas». (Kuva: Charlotte Vangen)

Lytterne får også bli bedre kjent med den kvenske historien og den kvenske situasjonen i dag i Kåfjord, men også generelt.

Samtalen dreier innom tema som kvensk språk, fornorskning, revitalisering, stedsnavn og mye annet, der Eriksen deler noen av sine tanker og erfaringer.

Om «Praatikas»

En podcast fra Halti kvenkultursenter IKS. Produsert av Duoble Crit Media.

«Praatikas» er det kvenske ordet for «pratsom.»

Over seks episoder, forbeholdt hver av de seks kommunene i Nord-Troms, skal det blant annet handle om å være nordtromsing, om å ha kvenske røtter, om identitet, språk, historie og politikk. En god samtale, for å komme under huden på de ulike gjestene.

Programlederne er Agnete Båtnes Braaten og Heidi Johanne Blomli. Prosjektleder er Malin Vollstad.

Episodene publiseres på «Ruijan Radio – Spesialprogrammer» på Spotify og på Halti kvenkultursenters youtube-kanal, og vil i tillegg presenteres på ruijan-kaiku.no.

Sendeplan:

  • Ep. 1 Fredag 26. mai 2023 kl. 14
  • Ep. 2 Fredag 2. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 3 Fredag 9. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 4 Fredag 16. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 5 Fredag 23. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 6 Fredag 30. juni 2023 kl. 14

«Jeg kan jo ikke så mye [kvensk] selv», sier tobarnsfaren til programlederne, før han røper hvordan han bruker det han kan overfor barna på hjemmebane. Han ønsker å gi de et bedre grunnlag enn han selv fikk. Eller gi de en «knagg», som han sier.

Hør hele episoden her: