Hilja Huru oppfordrer kvenene til å stå sammen og ta vare på hverandre. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

I NKF-leder Hilja Hurus videohilsen i anledning Kvenfolkets dag minner hun oss på å ta hensyn til hverandre.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Leder i Norske kveners forbund, Hilja Huru, har laget en videohilsen tilKvenfolkets dag. Der forteller hun at dagen markerer at den første kvenforeninga ble stifta i Børselv 16. mars 1984, noe som ble starten på den kvenske organiseringa.

– Det var første steg, og mange steg er tatt siden den gang. Og mange steg vil bli tatt i årene framover for å løfte kvensk språk og kultur, og løfte statusen til det kvenske folket, sier hun.

Ta hensyn

Videre konstaterer hun at årets feiring annerledes siden arrangementer over hele landet i forbindelse med Kvenfolkets dag er avlyst på grunn av koronaviruset. 

– I dag skal vi feire oss, det kvenske folket. Så feir der dere er med venner og familie, i hus og hjem. Feir digitalt og del din feiring på sosiale medier og vis hvordan du feirer, oppfordrer hun.

Videre ber hun oss om å ta hensyn til hverandre.

– Ta vare på hverandre slik vi kvener har hatt tradisjon for å gjøre når enkeltmennesker, familier eller bygder har stått ovenfor utfordringer. Og i de her tider så er det et trekk ved kvensk kultur som er spesielt nyttig; og det er renslighet. Det kjennetegner faktisk dem kvenske kulturen, sier hun og trekker fram saunakulturen.