Andreas Collins jobber på Nord-Troms museum i sommer, men får også tid til å utforske og utfordre den kreative skribenten i seg. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Andreas Collins har brukt sommeren til å lære selv, samtidig som han lærer bort til andre.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Andreas Collins er en 22 år gammel forfatter og frilansskribent som nylig fullførte en bachelorgrad i Tekst og Skribent ved Høyskolen i Kristiania. Innenfor det skjønnlitterære går det mye i den psykedeliske og surrealistiske retningen forteller Collins, men han skriver også nære dikt. Han forteller blant annet at han har noen planer for Manalaiset, et dikt om kvenfolket som han ønsker å løfte til en høyere standard.

Lenge vært en engasjert kven

Collins forteller at han har engasjert seg i det kvenske helt siden han som 14-åring lærte om sine kvenske røtter. Røttene ble aldri snakket om i hjemmet, men han skulle ønske han fikk vite om sin bakgrunn tidligere.

– Jeg skulle virkelig ønske jeg fant ut av det tidligere, så jeg kunne ha spurt bestemor om det kvenske.

Han meldte seg inn i Kvenungdommen i fjor, og ønsker å bli mer aktiv i organisasjonen framover. Collins utrykker stor glede for ungdomsorganisasjonen, og har planer om å bruker mer tid på denne fra høsten av.

– Det er flott å være medlem av en organisasjon som jobber for å samle unge kvener, sier han.

Sommeren går til jobbing

Nå i sommer bruker han tiden sin som museumsvert på Nord-Troms museum, som er sommerjobben hans for tredje år. Han stortrives i jobben, særlig når det kommer store busslass med historieinteresserte turister og han får snakke i vei.

– Det har vært helt suverent å jobbe der, der kan jeg nerde så mye jeg vil om kvensk kultur og historie, sier Collins.

Gjennom jobben sin forteller Collins at han stadig lærer nye ting om det kvenske, og Troms og Finnmark. Noe annet givende ved jobben er den informerende rollen han har på museet.

– Flere som besøker museet i sommertiden har jo aldri hørt om kvener før, så det har vært veldig fint å belyse en minoritet som trenger så mye belysning som går an.

Utover jobben går fridagene på reising rundt om i Nord-Norge, som også kommer med mer lærdom. Collins forteller blant annet at han har lært mer om kvenske stedsnavn i Troms og Finnmark. Ellers har det blitt noe kunstnerisk skriving mellom slagene.

– Sommeren har gått veldig fort, men det har vært en god og enormt lærerik sommer.

Spennende planer står for tur

Nå som sommeren snart er over, nærmer høstens planer seg. Og utover arbeidet med egen skriving, og videre kvensk engasjement, har Collins fått plass på årsstudium i journalistikk i Kristiansand.

– Så nå er flybilletten bestilt og boligen er jeg på søken etter. Jeg er veldig glad i Nord-Norge, men nå trenger jeg å komme meg vekk for å lære nye lærdommer, få nye inntrykk og erfaringer.

Det blir også et ordentlig skippertak for Collins, da han skal jobbe med sitt andre poesialbum, som har planlagt utgivelse i løpet av første kvartal av 2024. I tillegg til dette skal han prøve å få presset inn tid til skriving av både roman og diktsamling.

– Ellers vil jeg bare si at den kvenske framtiden er lys, avrunder Collins.