Seppo Härkönen sammen med noen av Sneblindingan. Fra venstre ser vi Kjell Reidar Pedersen, Jakob Korsnes, Eva Igeland, Hege Igeland, Geir Kåre Henriksen, Seppo og Hassane Amadou. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

«Jeg hører nok mer om det samiske enn om det kvenske, sier butikkeieren.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Hvert år legger Alta-bilen med Sneblindinger turen om Finland på sin ferd til sneballkrigen i Vardø. Yukigassen, heter den.

I Finland blir det ofte et trivelig gjensyn med butikkeier Seppo Härkönen. Han driver K-market i Kargasniemi, drøye 18 kilometer fra Karasjok på norsk side.

Gjestfri kar

Fordi det var Kvenfolkets dag den dagen de stakk innom, viftet Sneblindingan med kvenflagget og spurte om Seppo hadde hørt om dem.

– Jo, jeg har hørt om kvenene, men ikke så mye, svarer den gjestfrie finlenderen, som i 2016 ble kåret til Finlands nest blideste bedriftseier.

Han har blitt kåret til Finlands nest blideste bedriftseier. Seppo Härkönen driver sine butikker gjennom tykt og tynt. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Det er lite snakk om kvenene i Finland, så det lille jeg har av informasjon kommer fra dere som besøker meg fra norsk side. Men jeg hører nok mer om det samiske enn om det kvenske, sier han.

Uten hjelp

Seppo har mer enn bare den daglig kontakten med grensekryssende kunder som sin forbindelse til nabolandet Norge. Faktisk har han valgt å bosette seg på norsk side, den vesle kjøreturen til og fra går helt greit, kan han bekrefte.

– Og butikken, den går godt?

– Det går i alle fall bedre nå enn under pandemien. Da var det ett år og ti måneder uten grensehandel. Jeg fikk ingen hjelp heller, sier han, og viser her til en finsk instans som faktisk burde hjulpet ham. Sikkert kjeden eller staten eller noe sånt, uansett var det skuffende, får vi det bekreftet.

Med hjertet

På det mørkeste under pandemien, har Härkönen tidligere sagt til media, var han nær ved å gi opp. Legge ned driften i Karigasniemi. Det ville rammet bygda med sine 250 innbyggere, og det ville rammet folket også på norsk side. Heldigvis ble han å klare seg, han driftet videre. Humør og innstilling til livet har nok hjulpet.

– For meg handler dette om mer enn bare økonomi. Jeg tenker med hjertet og ikke bare på penger, oppsummerer den trivelige karen.

Før det bar ut av butikken for fotografering. Et besøk hos Seppo, enten du er ute etter rimelige matvarer eller byggevarer, er et minne vel verdt å ta vare på, det fortjener å foreviges.