Forfatter Laila Lanes besøker to av kommunene hun tok for seg i boken «To prosent norsk.» (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

– Det vi lærte om dette på skolen var langt fra dekkende, sier Torbjørn Svane Naimak.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Dette er en glimrende anledning for storfjordinger til å lære mer om vår egen historie, men også for folk fra kommunene rundt, all den tid det er relevant for dem også. Det sier storfjordingen Torbjørn Svane Naimak.

Naimak har, på vegne av Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto, invitert til et arrangement på Hattu/Hatteng i Storfjord kommune i begynnelsen av februar. Hit kommer forfatter og NRK-journalist Laila Lanes for å fortelle om sin nye bok «To prosent norsk.»

Les også: Lanes: – Dette er boken jeg selv skulle ønske at jeg hadde

Arrangementet finner sted på kommunehuset torsdag 2. februar klokken 19.00.

Mangelfull lærdom

– Jeg har lest nesten hele boka, og synes Lanes har gjort et grundig arbeid knyttet til både historien og slekter rundt Lyngenfjorden med Storfjord inkludert. Det er kort vei hit fra Tornedalen, minner Naimak om.

– For meg er bokens innhold også representativ for mange andre steder, særlig i Nord-Troms og Finnmark, sier han.


Torbjørn Svane Naimak ser fram til at Laila Lanes kommer til hjemkommunen hans. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Naimak mener Lanes har klart kunststykket å vise fram en viktig del av historien som det ikke er gjort så mye på før:

– Vi har hatt bygdebøker og slike ting, men dette går litt dypere og lengre. Her får vi se sammenhengen i bosettinga og får mer om befolkningens bakgrunn. Jeg vil nesten kalle det banebrytende, sier han.

I tillegg til å være storfjording er Naimak også leder av Tromsø kvenforening, og var således involvert i lanseringsarrangementet for boken som fant sted på Tromsø museum tidligere i januar.

– Det var godt oppmøte og jeg opplevde engasjementet fra publikum som stort. Det var mange spørsmål og kommentarer, så det er tydelig at interessen rundt denne delen av historien er til stede. Lanes har kommet med et viktig bidrag for kvenene, men også for samfunnet ellers.

Han mener dette er en anledning for folk til å spe på kunnskapen.

– For å si det slik; det vi lærte om dette på skolen var langt fra dekkende, oppsummerer Naimak.

Godt mottatt

I tillegg til en vellykket lansering i Tromssa/Tromsø, og det kommende arrangement i Storfjord, står hjembygda Vuosvankka/Furuflaten i Lyngen for tur for forfatteren. Det skjer allerede i slutten av januar måned. Det kan også bli flere steder etter hvert:

– Jeg skal til Furuflaten den 30. januar, og har fått forespørsler om å komme til både Nordreisa og Langfjord i vinter. Og så ser jeg for meg en høstturné, men det er foreløpig på et planleggingsstadium, sier Laila Lanes.


GODT OPPMØTE: Boka «To prosent norsk» ble lansert på Tromsø museum 10. januar. (Kuva: Laila Lanes)

Lanes forteller at mottakelsen har vært god, og at hun opplever folk som nysgjerrige og interesserte.

– Jeg fikk gode tilbakemeldinger fra publikum i Tromsø, som sa de syntes boken var veldig bra. For meg var det også artig å se så mange nye ansikter, sier Lanes, som kjenner det kvenske miljøet godt gjennom jobben som journalist i NRK kvääni.

– Mer konkret får jeg tilbakemeldinger om at boken gir god oversikt over historien og den kvenske problematikken, og folk later til å like den personlige inngangen i boken, sier Lanes, som i skrivende stund ikke har helt oversikt over salget:

– Men noen hundre bøker har det blitt, sier hun.

Boken har ikke, ifølge forfatteren, fått allverden til medieoppmerksomhet. Og det var kanskje heller ikke alle bokhandler som forutså at den skulle selge såpass godt som den tilsynelatende har gjort:

– Da boken først kom ut for salg, la jeg merke til at den stod litt bortgjemt i en bokhandel jeg var innom. Men den kom fram etter hvert, og det var jo artig å se. Jeg måtte også låne to bokesker til en bokhandel i Tromsø som hadde bestilt altfor lite.

– Vi har jo sett noen eksempler på at folk som stikker seg fram med det kvenske kan oppleve hets og negative kommentarer, har du merket noe til det?

– Ingen verdens ting, sier Lanes.