Forsiden av førsteutgivelsen og en ung Alf Martin Jæger. (Fotograf: Ukjent. Bildet av Jæger er hentet fra boken «Balsfjorden og Malangens historie, 1830-1920: Fram mot økt sjølstyre, bind 2» av Anders Ole Hauglid.)

 

Nøyaktig 100 år etter utgivelsen kommer Norges første homoroman ut på nytt, i helt ny språkdrakt, og inntar sin plass i kvenlitteraturen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Andreas Vik Haugen og Ruija Forlag er klar for relansering av Alf Martin Jægers (1895–1967) 100 år gamle roman «Odd Lyng.» Det skjer på- og i samarbeid med Alta bibliotek tirsdag 5. mars klokken 18.

Det spesielle med den opprinnelige utgaven av «Odd Lyng» er, slik Ruijan Kaiku skrev om allerede i 2020, at det skal være den aller første skjønnlitterære boka hvor ordet «homoseksuell» blir brukt.

På bakgrunn av dette omtales den også som «Norges første homoroman.»

Det spesielle med den nye utgaven, i tillegg til ny og moderne norsk språkdrakt, er at den også skrives på kvensk. Altaværingen Alf Martin Jæger var selv av kvensk avstamning.

Les også: Gammel roman blir som ny – nå også på kvensk

Under relanseringen i Alta, som er et åpent og gratis arrangement, vil Ruija forlag ønske velkommen og fortelle litt om forlaget og utgivelsen av boka.

Det går fram av et facebookarrangement som Alta bibliotek står bak.

Prosjektleder Andreas Vik Haugen kommer og forteller om initiativet og arbeidet med boka, og vil også lese litt fra den.

Anna-Kaisa Räisänen vil være til stede og fortelle om oversettinga til kvensk og kommer også til å lese fra boka, hvorpå Trygg Jakola skal ha samtale med familien til Alf Martin Jæger.

Det blir blomsteroverrekkelse, kaffe, kaker, boksalg og musikalsk innslag ved G dim.