Ragnhild Nilsen og Egil Børge Mikalsen. (Kuva: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Forfatterne bak boka «Fra Tornedalen til Havlandet – Historien om Brita Salomonsdatter» gjester Tromsø bibliotek og byarkiv denne måneden.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Onsdag 18. oktober klokken 18 holder forfatterne bak dokumentarromanen «Fra Tornedalen til Havlandet – Historien om Brita Salomonsdatter», som ble lansert tidligere i år, foredrag på Tromsø bibliotek og byarkiv i Tromssa/Tromsø.

Det er ekteparet Ragnhild Nilsen og Egil Børge Mikalsen som har skrevet boken. De er begge pensjonister, etter å ha arbeidet store deler av sine voksne liv ved UiT Norges arktiske universitet.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Kuva: Ruija forlag

Boken, som er gitt ut på Ruija forlag, omtales som en kritikerrost roman av forlaget. Forfatterne har tatt for seg historien om Brita Salomonsdatter, Ragnhild Nilsens egen tippoldemor.

Les også: «Brita bruker sang og fortellinger hjemmefra for at barna skal bli kjent med livet til sine kvenske slektninger»

Forlaget skriver dette om boka:

«Året er 1866, og vi befinner oss i Kukkola. Det er urolige tider, uår og nød, og mange søker et nytt og bedre liv i Norge. Brita Salomonsdatter legger ut på vandring til Alta, og drar videre med båt til Målsnes. Her blir hun tjenestepike hos den langt eldre handelsmannen Fredrik Konrad Hansen. De blir gift og får etter hvert fem barn.

Brita bruker sang og fortellinger hjemmefra for at barna skal bli kjent med livet til sine kvenske slektninger. Vi møter naboer og venner som er viktige for Brita, men som også gjør livet hennes komplisert, og vi blir kjent med Målsnes som handelssentrum og åsted for historiske begivenheter. Som husfrue får Brita noen gode år, før livet hennes endres dramatisk.»

«Fra Tornedalen til Havlandet – Historien om Brita Salomonsdatter» har vært i salg hos blant andre Bokhuset Libris og Ruija forlag siden 3. juli i år.