Under forskningsdagene presentere Halti Kvenkultursenter nye kvenske oppskrifter hver dag. Tirsdag var det pannelapskaus. KUVA HALTI KVENKULTURSENTER

Under forskningsdagene presentere Halti Kvenkultursenter nye kvenske oppskrifter hver dag. Tirsdag var det pannelapskaus. KUVA HALTI KVENKULTURSENTER

– Det har vært altfor lite fokus på den maten kvenene laget, det blir knapt nevnt noen steder, nesten som om de aldri åt noen ting. Kvenene åt, de også! sier daglig leder på Halti Kvenkultursenter, Pål Vegard Eriksen.

I forbindelse med Forskningsdagene 2015, der mat er hovedtema, vil Halti Kvenkultursenter synliggjøre typisk kvensk mat.

– I et flerkulturelt område som Nord-Troms kan vi ikke si at maten er utelukkende kvensk, men «typisk kvensk» er ikke feil, mener Eriksen.

Forskningsdagene 2015 går av stabelen på landsbasis i perioden 16.-27. september, og i denne perioden vil Halti Kvenkultursenter ha en miniutstilling i foajeen på Halti, med utgangspunkt i matheftet «Kainun reseptii – Kvenske matoppskrifter» som er utgitt av Kainun institutti – Kvensk institutt. Halti Kvenkultursenter har gitt utstillingen tittelen «Typisk kvensk mat» og laget hashtagen #typiskkvenskmat på instagram og facebook.

– Vi håper folk som lager mat som lages eller har vært laget i de kvenske hjem rundt om, vil forevige dette og bruke hashtagen vår – også når forskningsdagene er over. Slik kan vi sammen synliggjøre at også kvenene måtte ha mat og bevisstgjøre hvilke type mat som tradisjonelt har blitt laget, sier Eriksen som kan røpe at rognbollesuppe er en av hans personlige favorittretter.

Noen må «lære» å like det, men jeg kan skrive under på at det bare blir bedre og bedre. I Manndalen bruker vi ikke nødvendigvis nyretalg eller bacon i rognbollene, men tørket kjøtt, røper han.