Raisilainen Anders Syrstad Collins opiskellee kirjoittamista Kristiania-korkkeekoulussa. Hän oon antanu ulos diktin Manalaiset missä hän kirjoittaa norjalaistamispolitikista. (Privaatti kuva)

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Andreas Syrstad Collins fra Nordreisa liker tanken om et kvensk kunstforbund.

–  Jeg synes det høres ut som en veldig god ide. Vi trenger å fremme den kvenske minoriteten her i Norge, og ikke minst kvenske kunstnere, melder han i en epost til Ruijan Kaiku. Han syns det er på tide at kvenske kunstnere blir synlige.

– I de siste årene har vi sett flere og flere samiske kunstnere stå frem, noe som er helt supert. Samtidig har jeg savnet kvenske kunstnere i rampelyset, skriver Collins.

Han er snart ferdig med første året som bachelorstudent i tekst og skribent ved Høyskolen Kristiania.

Manalaiset

En dag i vinter kjente han plutselig et stort sinne mot fornorskinga og usynliggjøringa av kvenene. Da satte han seg ned og skrev ned tankene. Resultatet ble diktet Manalaiset.

De siste ukene har Syrstad Collins vært opptatt med å produsere et poesialbum.

Et godt verktøy

– Jeg tror et kvensk kunstforbund ville vært et stort skritt – mot det å få fremmet de fantastiske kvenske kunstnerne spredt utover i verden. Kunst er en svært god måte å nå ut til folk, om det er gjennom malerier, tekster, dikt, sang eller dans. Stå på! Vil gjerne være en del av det kommende kvenske kunstforbundet, skriver Collins.