Arrangøren håper mange tar turen til Skandinavias største by. Om det blir like mange som her, det spørs, men det er lov å håpe. (Illustrasjonsfoto: Birger Nesholen/Norsk Skogfinsk Museum)

 

Travle bykulisser når alle som er interessert i skogfinsk kultur og historie inviteres til en tredagers i Stockholm.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

De forkorter seg Finnsam og er et nettverk som også mange norske skogfinner har glede og nytte av. Årlig holder de en vinterkonferanse og en vårkonferanse, og nå er turen kommet til vinterversjonen.

Tema er skogfinske samlinger på det Nordiske museet og på Skansen finngård, og arrangementet skjer med base i Stockholm helgen 8. til 10. mars i år. Blant de mange som skal ta ordet, kan vi også melde Birger Nesholen, faglig rådgiver ved Norsk Skogfinsk Museum i Grue Finnskog i Grue kommune i Innlandet.

Birger Nesholen er blant dem som skal dele av sin kunnskap. (Foto: Norsk Skogfinsk Museum)

«Birger Nesholen beskriver de tre skogfinske karakterbyggene røykstue, rie og røykbadstu», heter det fra arrangøren om et av punktene på lørdagens program. Samme dag skal Nesholen sammen med Osva Olsen for øvrig beskrive Finngårdens bygninger i ord og bilder, samt også by på omvisning.

Et av de mest sentrale navnene i årets vinterkonferanse, er likevel Nils Keyland. Han døde i 1924, noe som åpner for 100-årsmarkering for hans iherdige utforsking av det skogfinske. I flere tiår ble han observert reisende rundt med ryggsekk, tegnestift, målbånd og kamera. Han samlet også inn ting, framgår det av invitasjonen:

«Derfor fins det tusentalls gjenstander på Nordisk museum og på Skansen Finngård. Skaperen av Nordisk museum og Skansen var likevel Artur Hazelius, hans visjon fikk stort gjennomslag rundt forrige århundreskifte», kan arrangøren opplyse.

Til det praktiske så anbefales folk å bo i Stockholm slik at reiseveien til arrangementene blir kort, på et av de mange hotellene og vandrerhjemmene som fins i den svenske hovedstaden.