Fram til i fjor satt hun i kvenpolitisk utvalg i Kåfjord kommune. Her ser vi Lisa Vangen (nummer to fra venstre) sammen med resten av det daværende utvalget. (Arkivfoto: Bernt Lyngstad)

 

Nylig tilsatt som senterets nye museumsleder.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Lisa Vangen fra Kåfjord kommune i Nord-Troms er tilsatt som ny museumsleder ved Senter for Nordlige folk AS/Davvi álbmogiid guovddáš OS. Det meldte senteret i ei pressemelding fra januar i år.

Vangen kommer fra jobben som fagkonservator ved Nord-Troms museum, og meldes å ha meget bred kulturfaglig erfaring, også når det gjelder gjennomføring av prosjekter.

– Vi er svært tilfreds med å få Lisa Vangen med på laget, og at hun har takket ja til stillingen som museumsleder. Lisa Vangen har en bred erfaring innen kultur og historier i Nord- Troms. Hun har også de kvalifikasjonene vi ser etter i denne stillingen, sier daglig leder Svein O. Leiros.

– Jeg ser fram til å begynne i denne spennende stillingen, sier den nytilsatte overfor Ruijan Kaiku. Hun trekker her fram blant annet utstillingene.

– Med den nye Bååstede utstillingen og andre prosjekter skal det bli svært givende å være med å utvikle senteret videre, sier hun.

Vangen har også tidligere vært ansatt ved Senter for nordlige folk, blant annet som vikarierende leder nettopp for museet. Hun tiltrer den nye stillingen den 2. mai i år. Senteret ligger på Samuelsberg i Kåfjord kommune, noe som etter det vi forstår betyr høvelig kort vei til jobben for den nyansatte. Og selv om senteret er et samisk kulturhus, så bekrefter Vangen overfor Ruijan Kaiku at hun stadig står støtt i å være det hun betegner som en «nordkalottcocktail», der det kvenske er en sentral del, minner hun om.

Tilbake i 2009, da Haltiin kväänisentteri – Halti kvenkultursenter IKS ble stiftet som et interkommunalt selskap, var det med Vangen som daglig leder. Denne stillinga hadde hun fram til 2014.

Kvenvotter designet og strikket av Lisa Vangen. (Foto: Privat)

Også Ruijan Kaiku har skrevet om henne tidligere. En rekke ganger. Blant annet da hun satt som medlem i det aller første kvenpolitiske utvalget i hjemkommunen. Hun forlot utvalget da kommunen valgte inn nye folk for perioden 2023 til 2027. En sak vi også skrev om, det var i oktober i fjor:

Vedtok nytt kvenpolitisk utvalg

Enda større var det i april 2019, da Vangen ble kåret som vinner av tredjeplassen i Ruijan Kaiku og NKFs store kulturmarkør-konkurranse. «Strikk på tredje», meldte vi da, idet konkurransen fikk inn så mange strikkede bidrag at juryen konkluderte med at kvenfolket åpenbart har stor interesse for dette myke faget.

«Egentlig burde vi hatt en egen konkurranse for bare strikkede og heklede kulturmarkører. Vottene representerer et svært lekkert design, som vi helt klart ser potensialet i til å bli en hit», uttalte juryen i anledning Vangens 3. premie. Bakgrunnen for utmerkelsen, var at hun designet disse kvenvottene:

Tok grep om votten

Lisa Vangen står også bak MaloAlo, en kulturformidlingsbedrift med spesielt fokus på Nord-Troms og Finnmark. Regionens kulturelle og historiske forankring i «Tre stammers møte» og relasjonene mellom kvensk, samisk og norsk, er sentralt. Du finner dem blant annet på sosiale medier:

Maloalo