Eirik Strand leder den eneste kvenforeninga på vestlandet. Nå gleder han seg til besøk nordfra. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Det er ikke bare i nord folk opplever lange reiseavstander. For å kunne delta på kvenske aktiviteter, opplever mange i sør det samme.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– For oss her på Vestlandet er det stor stas at KvääniÄänii kommer hit til Bergen. Det er ikke så mye lokalt kvensk kulturliv å snakke om, derfor er vi ekstra takknemlig når vi får besøk nordfra.

Det sier lederen av kvenforeninga Västäruijan kväänit – Norske kvener Vestlandet, Eirik Strand, i forbindelse med at det kvenske koret skal holde konsert på Kulturhuset i Bergen lørdag 22. juni.

– Da Kvääniteatteri opptrådte under Festspillene i fjor var foreningen akkurat stiftet, så det kom litt brått på oss. Men ettersom vi både er en nystartet og en liten forening, så vi trenger all den drahjelp vi kan få, sier Strand.

Han sier at selv om Vestlandet er stort både befolkningsmessig og geografisk, mistenker han at de fleste kvener i området ikke er klar over sine røtter, og at arrangementer av denne typen derfor er viktig.

– Ettersom vi er langt borte fra det kvenske kjerneområdet, kan arrangementer som dette vise at vi har en aktiv forening med møteplasser for de som ønsker å høre og lære mer om sitt eget opphav, sier Strand.

Fem timer i buss

Én av de som må reise langt for å få med seg konserten er et annet styremedlem i vestlandsforeninga, Ragnhild Margretha Mietinen Krüger, som er bosatt i Forstad i Sandenes kommune.

Selv om det «bare» er snakk om 25 mil for Krüger, vil reisen ta godt over fem timer, og inkluderer blant annet to ferger og fire undersjøiske tunneler.

Men hun har ikke tenkt å gå glipp av konserten av den grunn, og forteller at hun planlegger å ta kystbussen for endelig å få oppleve KvääniÄänii.

Faktaboks: KvääniÄänii

KvääniÄänii betyr ‘kvenske stemmer; lyder’

Koret ble stiftet som en egen organisasjon 13. september 2014, som et naturlig utspring av Halti kvenkultursenter IKS’ mangeårige språksatsing i regionen, og har medlemmer fra flere kommuner.

Den planlagte konserten i Bergen er, ifølge NRK kvääni, en videreføring av korets tidligere prosjekt Kväänin laulut ja virret – Kvenske sanger og salmer, hvis mål er å spre kunnskap om kvenske sangtradisjoner.

Under navnet Kvensk sangkor i Nord-Troms spilte koret inn plata Muisto (minne) som ble utgitt av Halti kvenkultursenter i 2011, mens Barn og unge i Nord-Troms spilte inn plata Toivo (håp).

I 2014 deltok de som et felles barne- og voksenkor på NRK-satsinga Salmeboka minutt for minutt, med seks kvenske salmer på riksdekkende TV.

Kilde: Halti kvenkultursenter IKS

– Jeg har fulgt spent med siden jeg hørte rykter om at Kvääniääni skulle på turné. Jeg elsker selv å synge, og jeg prøver å lære meg kvenske sanger og har stor glede av å synge dem. Som tysklærer vet jeg også at sangen er en fin måte å lære språk på, sier Krüger.


Ragnhild Margretha Mietinen Krüger. (Arkivfoto: Privat)

Hun forteller at hun gleder seg til å høre de kvenske sangene og til å være på et kvensk arrangement som – tross alt – ikke er 200 mil unna, og mener distansen til alt det som rører seg i kjerneområdene nord i landet.

– Det er litt ensomt kan du si å være kven her sør. Det er ikke så mange å samarbeide med, selv om jeg har kontakter i Vadsø og rundt omkring. Når det skjer noe på kvenfronten, er det jo som oftest veldig langt unna, forklarer Krüger.

Det er ikke første gang Krüger reiser langt i kvensakas ånd:

Les også: Det er lengre til Korpilompolo enn med fly

Trenger nettverk

Krüger forteller at hun i tillegg til selve konserten gleder seg til å treffe andre kvener og interesserte som skal dit.

– Vi trenger å lage et kvensk nettverk her på vestlandet, sier hun.

Foreninga er et ledd i nettopp det, og hun sier at hun er kjempeglad for å sitte i styret.

– Medlemmene der er jo litt i samme situasjon som meg, selv om det er litt flere aktive i Peruna. Så det er veldig gøy når det skjer noe der, sier hun.


KvääniÄänii med salmeopptreden under fjorårets Paaskiviikko-gudstjeneste på Kuivakoski/Tørfoss kvengård i Reisadalen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Vitamininnsprøytning

Videre sier Krüger at hun er opptatt av språket og kulturen. Selv jobber hun hele tiden med prosjekter som involverer det kvenske.

– Jeg synes det er viktig å understreke at det finns kvener over hele landet, både evakueringen under krigen og fornorskningen har gjort sitt for å viske ut og dekke over historien og kulturen, sier hun.

Hun ønsker å inspirere andre til å oppdage det kvenske i sin egen historie og identitet, forteller hun.

– Og da er det veldig viktig å få besøk av kvenske kulturaktører, som KvääniÄänii, for en liten vitamininnsprøytning.

Selv om foreninga ikke var involvert i Kvääniteatteri-besøket i fjor, var Krüger på plass ved Den Nasjonale Scene for å se på.

– Det var helt fantastisk, sier hun.