En 10 år gammelt fotominne fra da Bjørn Wirkola var på hjemmebane nordpå. Anledningen var åpningen av utstillingen «Å hoppe etter Wirkola», og det var daværende Alta-ordfører Geir Ove Bakken som bidro til å sette høytidelig preg på denne oktoberdagen i 2013. Det meldes at han igjen skal besøke sitt fødested i anledning bursdagen. (Arkivfoto: Rune Østlyngen/Altaposten)

 

I dag fredag fyller Bjørn Wirkola 80 år.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Bjørn Wirkola ble født i Alta i Finnmark den 4. august 1943, og selv om han også var kombinertløper og fotballspiller, er det som skihopper vi kjenner ham aller best.

Han presterte så jevnt og godt i hoppbakken gjennom 1960-årene, at han faktisk ble opphav til et ordtak. «Å hoppe etter Wirkola», sies den dag i dag, det setter ord på det å skulle mestre en utfordring som noen andre nylig har løst på mesterlig vis.

««Ørn Knirkola» gjør sitt livs hopp i Donald», hadde Ruijan Kaiku som overskrift den 15. september 2020. Anledningen var at den kvenske hopplegenden var helten i den siste utgaven av tegneserieheftet, der handlingen var lagt til Kaldtja, Duck-navnet på Alta.

–Det blir vanskelig å hoppe etter denne historien, sa Donald-redaktør Marius Horn Molaug i en svevende kommentar overfor Ruijan Kaiku. Wikipedia, et fritt leksikon på nett, skriver på sin side dette:

«Navnet Wirkola, eller Virkkula som det skrives på kvensk, vitner om at et av Norges største idrettsnavn gjennom tidene har kvenske røtter. Forleddet -virkku betyr ‘pigg’, mens endelsen -la kan bety ‘plass, sted’. Navnet Virkkula kan derfor oversettes til ‘piggstedet’.»

– Njaaa, ingen forandring fra i går i hvert fall, sa hovedpersonen selv overfor NTB da han nylig ble spurt hvordan det var å fylle 80 år. Her meldes det at veteranen fortsatt spiller en del golf, og at han har vært åpen om at han ble rammet av sykdommen Parkinson for noen år siden.

– Er du lei av å høre snakk om «å hoppe etter Wirkola» år etter år?

– Nei da, nei da, det kan jeg høre hver dag. Det er bare hyggelig å ha et slikt ordtak, sier Bjørn Wirkola til NTB.

Vi nytter anledningen og gratulerer så mye med dagen.

 

Bjørn Wirkola har sin egen statue utenfor Alta Lufthavn. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)