Sofie Kampen har vært mye i Nord-Norge i sommer, og nå gleder hun seg til å delta på Lyden av Skallelv for første gang. (Foto: Arne Hauge)

 

Sommeren til Sofie Kampen har blitt tilbrakt i Nord-Norge, med en liten tur sørpå for å snakke om kvener.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Sofie Kampen i Kvenungdommen har hatt en rolig sommer med mye tid i Nord-Norge. Oppe i Alta har det blitt tid til både bading og plukking av multebær.

Multe og bading

– Det er jo en opplevelse i seg selv, å kunne bade og plukke multebær på samme tur, forteller Kampen og legger til at det var så varmt at hun måtte bade flere ganger på samme tur, noe som er litt uvanlig oppe i Nord.

Grunnen til at Kampen fant seg på multetur på nettopp dette området, er på grunn av hennes nabo. Som de fleste i nord nok kjenner til, så holder flere tett om kortene når det kommer til hvilket område de plukker multe på. Men naboen til Kampen er uenig i denne tankegangen.

– Naboen min er sånn som vil forandre verden, han syns ikke man skal holde det hemmelig. Jeg synes det er så stas når som bestemmer seg for ‘jeg vil ikke at det skal være sånn, så jeg gjør noe med det’, sier Kampen.

Multebærturen endte med nok multebær til å lage en god dose multekrem i hvert fall. Utover bærplukking, så var Kampen i Sarpsborg sammen med Vebjørn Vinjar Karvonen for å delta på Ung Motkraft tidligere i sommer.

Kvener i Sarpsborg

– Det er en veldig fin interaktiv park som handler om å motarbeide hatprat. Vi hadde en veldig fin sofasamtale, det var ganske utrolig.

Kampen forteller at det var mange som aldri hadde hørt om kvener før, men det var flere minoriteter til stede som ble overrasket av at Norge faktisk har egne minoriteter.

– Jeg snakket også om Kventeatret som de aldri hadde hørt om. Det ble de veldig interessert i og tenkte med engang at de må vi få hit på besøk.

Hele den interaktive parken er i hovedsak drevet av ungdommer, og handler om å bygge tillit og respekt blant unge, uavhengig av bakgrunn, kultur, religion og etnisitet.

Festival og medlemsamlig

Det neste som står for tur er Lyden av Skallelv. Kampen reiser på festivalen for første gang, og gleder seg mest til å oppleve hele stemningen på festivalen.

– Jeg har bare hørt masse bra om festivalen, så jeg gleder meg veldig.

Kampen forteller også at hun er veldig stor fan av badstu, så det gleder hun seg også veldig til. I tillegg til veveverksted med Helga Vara, og ja egentlig hele programmet sier hun.

– Jeg håper jeg får med meg alt som skjer.

Her kan du lese mer om årets Lyden av Skallelv: Nå er sommerens siste festival rett rundt hjørnet

Etter festivalen er ferdig, så gleder Kampen seg til medlemsamling med Kvenungdommen i Vadsø på søndagen. Her blir det pizza og åpning av Tuulessa utstillingen.

Les mer om samlingen her: Den beste samlingen av folk