Sannhetskommisjonsleder Dagfinn Høybråten var svært rørt og takknemlig over å få ta del av kvenenes historier under Paaskiviikko lørdag. Kuva: Heidi Nilima Monsen

 

Sannhetskommisjonsleder Dagfinn Høybråten var svært rørt og takknemlig over å få ta del i kvenenes historier under Paaskiviikko lørdag.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg kjenner meg både klokere og mer kunnskapsrik, men også berørt av de historier som er blitt fortalt, og som er med på å understreke betydningen av at vi gjør dette arbeidet nå, sa Sannhetskommisjonsleder Dagfinn Høybråten da han besøkte kvenfestivalen Paaskiviikko i Nord-Troms sist lørdag. Besøket var for øvrig Høybråtens første offisielle oppdrag som kommisjonens leder.

Han synes det var en svært lærerik opplevelse å få høre innleggene fra de kvenske tidsvitnene Inger Birkelund, Julia Sofie Sørum Bjørklund, Egil Sundelin og Kristin Mellem.

– Dette er historier som det er viktig at kommer frem, men jeg skjønner jo at det kan være vanskelig fordi dette er historier som det er lagt lokk på, og det har blitt satt lås på disse lokkene mange steder. Nøklene til å låse opp disse lokkene har ikke kommisjonen eller Stortinget. Men hvis vi kan se positivt på fremtiden, og se mulighetene som ligger i dette arbeidet til å få disse historiene fram i størst mulig grad, så blir vi alle rikere og klokere, og vi får et bredere grunnlag av kunnskap som vi kan formidle til neste generasjon og de generasjonene som kommer etter det igjen.
Og det er en viktig del av vårt arbeid. Men vi lykkes bare dersom alle gode krefter hjelper til, sa Høybråten som samtidig presiserte at kommisjonen nøye har notert de innleggene som kom fram i møtet med kvenene på Paaskiviikko.

 

Se Høybråten takke kvenene for deres sterke historier i videoen under: