En ung Wilhelm «Ville» Mäkikokko fotografert ved Siilastupa fjellstue i Kilpisjärvi. (Foto. Privat/bilde i Jan Erik Grapes eie)

 

Andre verdenskrig var over. Lokket til Skibotn av kjærligheten valgte finske Isak Vilhelm Mäkikokko å søke norsk statsborgerrett. Det, skal vi se, var ingen jobb gjort i en fei.

 

Denne andre av våre fire episoder om Ville Mäkikokke kan sammenfattes med ordene «Attester fra øst og vest.» Her kan du lese den første av episodens to deler (trykk lenke nederst i saken for del to av denne andre episoden om Ville.)

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det fins ei liste over de dokumenter finske Isak Wilhelm «Ville» Mäkikokko måtte framskaffe til sin søknad fra juli 1948 om norsk statsborgerrett. Dokumentlista er lang, den norske papirtiger hadde skarpe klør også i gamle dager.

Bevis på at han var gift, såkalt vigselsattest, den hadde Ville fra sognepresten i Lyngen. Også dåpsattest for samtlige fem barn var i havn, de måtte vedlegges søknaden. Men i hvilken rekkefølge Ville fikk ordnet resten av de mange dokumentene, er vi mer usikre på. Sannsynligvis måtte han selv ta initiativ til å framskaffe papirene, og trolig jobbet han med flere samtidig. Et år hjemsøkt av byråkrati og venting, må det ha vært for den 43 år gamle finlenderen.

Først ut var en papintodistus, presteattest fra Uleåborg bispedømmes domkapitel. Datert 6. juni 1948 og mot et gebyr på 20 finske mark så de seg i stand til å skrive følgende i anledning hans søknad om norsk statsborgerrett:

«Medlem av denne evangelisk-lutherske menighet, skogvokter Iisak Vilhelm Mäkikokko fra Kilpisjärvi, født 27. august 1904 i Muonio, er vaksinert, har gått konfirmasjonsskolen, har adgang til Herrens hellige nadverd og nyter alminnelig tillit, er vidd 10/4 1936 med norsk statsborger Nelle Emelie Falsnes, som fremdeles er hjemmehørende og er bosatt i Norge.»

Attesten ble skrevet av sokneprest Aimo Kallio i Enontekiö menighet, og dernest oversatt fra finsk til norsk:

«Riktig oversettelse: Anton Sommerseth», står det håndskrevet nederst i brevet.

Trykk denne lenken for del to av andre episode om Ville Mäkikokko:

Villes vei til Ruija: Attester fra øst og vest

 

Foto. Privat/bilde i Jan Erik Grapes eie