Hans-Jacob Bønå advarer; lokale motsetninger blir fort brukt som statlige unnskyldninger for å sette Vadsø ytterligere på vent. (Foto: Arne Hauge)

 

Anti-kvenske holdninger har lite å bestille på kontoret til Hans-Jacob Bønå. – Vadsø er, og skal fortsatt være en god partner for det kvenske folk, sier Høyre-ordføreren.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var under åpningen av seminaret «Ta språket tilbake» i Vadsø i oktober i år, at byens ordfører Hans-Jacob Bønå viste til medborgere som hadde vært inne på kontoret og sagt sin misnøye med det kvenske. Det gikk spesielt på tilføyelsen Ruija kvenmuseum etter navnet Vadsø museum.

– Jeg ble fortalt at navneendringen ikke ble sett så veldig positivt på, og konfrontert med et ønske om å gå til departementet med klage. Da repliserte jeg at «ja, gjør endelig det, så får regjeringen en god grunn til å ytterligere å sette Vadsø på vent.»

Krangel gir ingen penger

Bønå sa til seminarets forsamling at det gjorde ham trist å oppleve en mangel på raushet hvor man ikke innrømmer plass for alle, og sa at innspill av denne typen åpner for kjærkomne utsettelser.

– Det er her i Vadsø vi har jobbet for å få til et nasjonalt ansvarsmuseum for den kvenske minoriteten, og lokale motsetninger oss i mellom blir fort oppfattet som en krangel som trenger mer tid. En oppfatning som igjen åpner for nye utsettelser, sa ordfører.

Må være rause

Samtalen på kontoret endte etter Bønås svar, noe han tolket som et tegn på forståelse likevel.

– Jeg vet jo at det ikke har vært enkelt for kvenene å holde fokus absolutt hele tiden. Kanskje spesielt siden det har vært såpass sterke motsetninger mellom kvener og de som definerer seg som norsk-finske, og kanskje spesielt her i Vadsø, sa ordfører.

VADSØ VOKSER PÅ RAUSHET: – Jeg mener det er dekning for å si at byen og kommunen er en god partner for det kvenske folk, sier Hans-Jacob Bønå, ordfører for Vadsø, Vesisaari. (Foto: Arne Hauge)

– Jeg håper inderlig man i det videre arbeidet i større grad kan forsones, vise raushet og glede seg sammen om alt det positive som nå skjer, sa Bønå, han viste til statlig multimillionløft for byens flotte museum, samt at Vadsø har fått kvensk språksenter. Mye vekst å glede seg over, sa han.

Flaggingen kommer

I vinter fikk Bønå kjeft av kvenene – for tomme flaggstenger på Kvenfolkets dag. Noe han i sin innledning beklaget, men parerte under henvisning til flaggreglementet. Sekunder senere fikk seminarfolket den gode nyheten:

– Men nå er det sånn at vi faktisk har behandlet og revidert flaggreglementet i kommunestyret, som nå åpner for flagging også ved rådhuset på kvenfolkets dag, sa han. Kvenflagget som ved neste korsvei skal til topps i flaggstanga ved rådhuset, er bestilt og satt i produksjon.

Historisk løft for Vadsø

Det var Vadsø kommune som kjøpte NRK-bygget til museale ting, herunder kvenske formål. Museet og språksenteret, samlet sett et historisk kjempeløft for Vadsø, sa ordføreren, som fant grunn til å glede seg over alt det positive som skjer rundt kvenrelatert utvikling i byen og kommunen.

– Alle må vi strekke oss, vise raushet og kanskje heie mer på hverandre. Vadsø er, og skal fortsatt være en god partner for det kvenske folk, sa Bønå.