Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (til venstre) portretteres i den ene av Siivets fem nye kortdokumentarer. (Kuva: Unni Elisabeth Huru)

 

Siivet har reist Norden rundt på jakt etter personer med kvensk tilknytning. Det har resultert i fem nye kortdokumentarer til serien «Kvenske historier.»

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Filmprodusent Anstein Mikkelsen og hans selskap Siivet AS meddeler i ei pressemelding at det for tiden legges en siste hånd på de fem nye kortdokumentarend i serien «Kvenske historier.»

Dette etter å ha reist Norden rundt på jakt etter personer med kvensk tilknytning av ulikt slag.

Fem nye fjes

Blant de som denne gangen portretteres finner vi stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV), som er bosatt i Oslo men som har røtter i Pykeä/Bugøynes.

Videre får seerne stifte bedre bekjentskap med den ikke ukjente avistegneren Wilfred Holdonen, som bor i Mariestad i Sverie, men som har røtter i Tana og Porsanger.

Les også: Møt en farende kvenfant

I tillegg er det trubaduren Inge Torger Hansen i Drøbak med røtter i Lakselv, den kvenske språknestoren Eira Söderholm med røtter i Turku og Åbo i Finland, samt restauranteier Roar Hildonen i Trondheim med sine røtter i Vadsø.


Kvenfanten Wilfred Hildonen (70) har tegnet for Ruijan Kaiku i en årrekke. (Kuva: Arne Hauge)

I de respektive dokumentarene følges alle disse fem både der de bor nå, sør i Norge og i Sverige og i Finland, men også i de kvenske miljøene de har tilknytning til i Nord-Norge.

Vises på NRK

«Filmene vil bli vist på NRK», skriver Siivet i pressemeldingen, uten at det framgår når det vil skje.

Statskanalen har også tidligere tatt inn samtlige 14 produksjoner fra den samme serien, produksjoner fra 2017, 2018 og 2022. Disse ligger tilgjengelig på NRK nett-tv.

Av de som er portrettert tidligere finner vi blant andre Reidun Mellem, Trygve Beddari og kona Anne Margaret Nilsen, familien Gjertsen i Lakselv, Bente Imerslund og brødrene Dagfinn og Øyvind Lindbäck.

Ser mot ungdommen

Den utrettelige filmskaperen, som i 2022 vant Troms og Finnmark fylkeskommunes kulturpris og som for kort tid siden hadde verdenspremiere på tidenes første kvenske animasjonsfilm, later ikke til å ta foten av gasspedalen med det aller første.

I 2024/25 er tanken å utvide serien ytterligere, da med kvenske ungdommer, framgår det av pressemeldingen.

Dette er imidlertid avhengig av at finansieringen går i orden:

«Siivet har ingen fast grunnstøtte til kvenske filmprosjekter og er derfor avhengig av å søke støtte hos ulike kilder til de enkelte prosjektene», skriver selskapet.

Les også:

Kulturpris til filmskaper: «Har en enormt imponerende karriere bak seg»