Grethe Mosand-Jørgensen (til venstre) og Kristin Melkild Avset fra den lokale bade og saunaklubben. Begge var blant de mange som bidro til å stelle i stand Varanger saunafestival. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

De tar badstu så ofte de kan, før noen av dem vasser ut og tar seg vann over hodet i Varangerfjorden. Møt sporty damer fra Varanger sauna og badeklubb.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det er bra å holde tradisjonene i hevd. Sauna er en gammel tradisjon som det er viktig å ta med seg inn i de nye generasjonene som kommer.

Det sier Grethe Mosand-Jørgensen fra Varanger bade og saunaklubb. Vi traff henne i Ytrebyfjæra utenfor Vadsø i lag med blant andre foreningskollega Kristin Melkild Avset.

De var der i anledning noe de selv tok initiativ til, nemlig Varanger Saunafestival. Den var lagt slik at den rammet inn en ny, viktig dag i kalenderen, nemlig vår nye nasjonale badstudag. Arrangert for første gang i år, dag og dato var lørdag 1. juni.

– Vi forstår at du så klart er ivrig med å ta badstu, men vi har hørt at du også er isbader?

– Det stemmer. Isbading er veldig godt, og veldig ondt. Det er en pause fra hverdagen, man får tømt hodet på en egen måte. Det er meditativt, både å ta badstu og å isbade, sier hun.

Det var Arthur Arntzen som i sin tid omtalte sommerens høyeste badetemperatur som «usikker is», og stort bedre var neppe vannet i Varangerfjorden denne første junidagen 2024. Men spreke damer fra Varanger sauna og badeklubb hev seg uti det. Uten å nøle, til og med, liksom de hadde gjort det mange ganger før og var vant med smerten. Og gleden, hevdes det. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Mosand-Jørgensen bekrefter at badstu også er en del av en eldgammel renselses-rutine. Isbading også, muligens, bare at det er vrient å gjøre seg større tanker om meditasjon og renselse akkurat når det skjer:

– Du klarer ikke å tenke på så mye annet rart når du isbader, enn øyeblikket akkurat der og da. Og det syns jeg vi må bli litt flinkere til, å tømme hodet og være i øyeblikket, sier hun.

– Isbading høres ikke så veldig avslappende ut, men er det alltid badstu etterpå?

– Ofte, men ikke alltid. Man kan også isbade og dra rett hjem. Ta en deilig varm dusj, selv om jeg avslutter all dusjing min med en kald dusj. Jeg tror det er bra for kropp og sjel, sier hun.

Det skal også nevnes at saunafestivalen hadde hyret inn Benedict Beldam for å lage festivalkunstverk. Löyly, het det, kvensk for damp, badstudamp, og det kunstverket hadde også sin offisielle åpning samme dag. Noe annet de fant på, var å lage sin egen badstulime. Det kan du lese om i en egen sak som kommer snart her på Ruijan Kaiku.

– Vi så at barn og ung også var med å ta badstu?

– Ja, vi har et bra aldersspenn. Fra godt små til godt voksne, selv om overvekten er på damer. Det skulle vært flere menn. Fra gammelt av var det mer fokus på menn og badstu, men jeg tror at damene har vært like aktive, uten at man har sett dem så godt. De har kanskje vært mer i kulissene, sier Grethe Mosand-Jørgensen.

Vi tar med at Varanger saunafestival ble arrangert i samme tidsrom som Kvenfestivalen, Kväänifestivaali på kvensk, den fylte forresten 5 år i år. Til ekte sauna trenger man ei badstulime, og den saken kan du lese om kun timer her på Ruijan Kaiku. Så følg med.