Sett av torsdag 1. til søndag 4. juni, lyder oppfordringen. Raymond Olufsen er prosjektleder for Vadsø Kvenfestival. (Foto: Bjørn M. Lyng/Altaposten)

 

Fredagsprat: Helt siden forrige festival har han jobbet og stått på. Nå krysser Raymond Olufsen fingrene for sol over Vadsø og masse feststemt publikum.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Raymond Olufsen er kjent som daglig leder for Kvensk språksenter Vadsø, og som sjef for Vadsø Kvenfestival. En prosjektlederstilling han overtok etter Tomi Vaara i april 2021. Årets store kvenske kulturbegivenhet i Vadsø er derfor den tredje i rekken under hans vinger. Festivalen lå opprinnelig som et prosjekt under Vadsø-firmaet Utleieservice nord as, men ble i Vaara sin tid ei egen forening med ansatt prosjektleder.

– Min jobb, og jobben til foreningen, er å skape langsiktighet og forutsigbarhet for festivalen, sier Olufsen.

– Det er kjent at du har søkt kvensk jobb i Alta, hvordan skal det gå med festivalen i Vadsø hvis du får den jobben?

Flere med på lag

– Det har ligget i planen at vi skal prøve å finne en ny prosjektleder fra neste år. Jeg har for lengst hintet til styret at jeg vil lose festivalen trygt i havn i år, men at vi i fellesskap prøver å få tilsatt noen andre. Kanskje til og med før jul i år, fordi det tar tid å få satt sammen en festival. Utfordringen blir naturligvis å få tilsatt en prosjektarbeider som vil være i Vadsø, bekrefter Olufsen. Til spørsmål om de har nok frivillige, svarer han at festivaler sjelden får nok av dem.

– Men vi har flere samarbeidspartnere i år enn tidligere. Kvenbiennalen ble med i arbeidsgruppa allerede før jul, og vi har et enda nærmere samarbeid med Vadsø filmklubb. De har vært enda mer inkludert i arbeidsmøter og andre prosesser, sier Olufsen, som lover publikum en godbit når filmen Karaoke paradise ruller på lerretet.

Lindbach og Pogo

– Den omtales som en hjertevarm, finsk halvdokumentar om ensomhet i Finland, og om hvordan folk finner fram til hverandre ved hjelp av karaoke, sier han.

– Annet snacks du vil trekke fram?

– En rekke musikere og artister kommer, folk har mye å se fram til, sier sjefen, og ramser opp kjente navn. Som Ronja Lindbach fra Vadsø, Halgeir Pedersen fra Øksfjord, Kjersti Feldt «DJ Saunasatan» Anfinnsen fra Oslo, og Petter Pogo kjent fra Jokke & Valentinerne. Og så mye mer at vi fant det best å lage en egen sak om programmet for Vadsø Kvenfestival:

Les om programmet for årets festival her: Skal ro i land konebæring og surdeigsbaking og mye annet artig

– Det sies at festivaler er som en egen organisme som fødes, eldes og dør. Vadsø Kvenfestival er ennå ung, hva må til for at den skal leve lenge?

Lære for å leve

– Det fins jo også festivaler som har holdt på utrolig lenge, og da trenger du ildsjelene. Folk som står på og syns det er gøy. Slike ildsjeler må hele tiden samles, og fornyes, ellers dør festivalen ut. Så hvis man klarer å holde på den lokale interessen, trekke til seg den jevne mannen og kvinnen i gata og i tillegg rekruttere nye ildsjeler inn på det administrative, da går det an å berge en festival. Selv gjennom de trangeste kår og hardeste tider, sier prosjektlederen.

– Og lære av tidligere feil, har du vel tidligere sagt?

– Alltid. Det er eneste måten å lære på, for å gjøre det bedre. Festivalarbeid er mer enn bare de dagene det foregår, det er også å planlegge til neste års festival. Og forbedre det som ikke var optimalt året før.

– Du ser fram til disse dagene?

– Ja, jeg gleder meg.  Det er gøy å forberede til festival, men mest gøy når det er i gang. Da er det så mye springing og tenking på det neste leddet og den neste plassen man må være at det hele går av seg selv. Tiden flyr når du jobber og står i det. Men jeg gleder meg også veldig til det er over, sette seg ned med en kald øl og trekke pusten. Det er en god følelse også når festivalen er vel i havn, avrunder Olufsen.