Alle fikk lage seg badstulime, selv om neppe alle knoppene hadde bristet på det lokale bjørkeriset på Varangerhalvøya. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Dagen etter påmeldingsåpning var det fullbooket, kurset i å lage badstulime.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det er gammel tradisjon å daske kroppen når man tar badstu. Da må man ha noe å daske med, og det Varanger Sauna og badeklubb kunne tilby under Finnmarks trolig første saunafestival, nemlig Varanger saunafestival i tidsrommet 29. mai til 2. juni i år – var kurs i det å lage seg ei vaskekte badstulime.

Også kalt badsturis, en nøye utvalgt og grundig sammenknyttet bunt av bjørkeris. Eller rogn eller vier. Marju Ballo var engasjert til å lede kurset, hun stilte i Ytrebyfjæra i lag med mannen Yngve Ballo.

– Det var første gang jeg kjørte workshop i badstulimelaging, så jeg var usikker på hvor mange deltakere jeg ville klare å håndtere. Jeg kjørte safe og begynte på ti deltakere.

– Var de greie å ha med å gjøre?

Marju Ballo og mannen Yngve Ballo. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Veldig. De hadde stor interesse, og vi hadde med oss en som kunne mye om historien. Men de andre som deltok hadde også med seg historien, allerede fra sin barndom og hvordan foreldre og besteforeldre lagde sine badstulimer. En fin opplevelse, sier Marju om kurset, der det altså var Einar Niemi som sto for fortellingene om hvordan man her og der i Øst-Finnmark lagde limer.

– Noe for andre å tenke på å arrangere, og noe du kunne tenkt deg å gjøre igjen til neste år? Altså hvis det blir saunafestival da også?

– Ja, selvfølgelig. Den ble fullbooket allerede på andre dagen etter at påmeldingen ble åpnet. Flere andre har også spurt om å få være med, så dette må vi bare fortsette med, sier Marju, som til daglig driver egen bedrift i Vadsø. Hun er maler og jobber mye inn mot bygg- og anleggsbransjen. Som vi forstår av navnet er Marju finsk, hun kom hit i en alder av 19. Egentlig, sier hun, ville hun se hele verden da hun var ferdig med videregående skole.

Du trenger en kvass kniv, og det ble en del småkutt, rifter og blodige fingre før alle limene var ferdige. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Søstra mi bodde her i Vadsø, og hun mente jeg burde starte herifra med å se hele verden. Så jeg tok ryggsekken og dro, og ble straks forelsket både i Varangerfjorden og folkene her. Det er så lett å være finlender her i Vadsø. Så traff jeg mannen min, og har nå bodd her i 27 år og anser meg som en vadsøværing, sier hun.

En annen vadsøværing som var med på kurset, var Fredrik Dolonen. Et kjent etternavn i området, ikke minst fordi Vadsø har et tilbud som heter Dolonen-badet.

Tradisjonen med å lage badstulime strekker seg langt tilbake i tid i slekta til Fredrik Dolonen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Det var spennende å lære seg å lage badstulime, og samtidig lære hvordan de gjør det andre plasser både i Finland og her hjemme. Artig at man kan ha så mange forskjellige måter å lage limer på bare her i Øst-Finnmark, sier Dolonen.

– Badstulimen er for velvære, få blodomløpet i gang i kroppen. Godt lukter det også, sier den ivrige badstutakeren. Minimum tre ganger i uken tar han damp, helst fire, fem ganger. Hjemme, på hytta, fellesauna:

– Første gang jeg var i sauna var jeg vel seks måneder gammel, og siden har det gått jamt og trutt.

– Lagde din familie badstulimer tidligere?

– Ja, bestemor på farssiden brukte å lage masse på sommeren, sånn at vi hadde limer gjennom hele vinteren til Dolonen-saunaen. Hver fredag fyrte hun opp den saunaen, og masse folk kom dit, forteller han.

– Så i din familien ble saunaen brukt flittig?

Gjengen hadde det trivelig i lag, helt klart et kurs som må gjentas, entes folk om. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Ja, det er ennå en stor del av vår hverdag. Det er veldig viktig å ta vare på kulturen og kulturutøvelsen, og saunen er en stor identitet for vadsøværingen. Og for kvenene i hele Øst-Finnmark, sier han.

– Interessen har økt veldig, også i Oslo. Tror du interessen vil øke enda mer her i Vadsø?

– Ja, det får vi håpe. Når vi nå kanskje får den nye fin-saunaen ute på moloen, så får vi kanskje øynene enda mer opp for denne kulturen. Det hadde vært veldig flott, avrunder badstulime-kursdeltakeren.

Råvaren er vårfersk bjørkeris. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)