Statsforvalter i Troms og Finnmark Elisabeth Aspaker, «Sir» Einar Alfred Niemi og rektor ved UiT Norges arktiske universitet Dag Rune Olsen under overrekkelsen av dekorasjonen. (Kuva: Jakob Bjørvig Henriksen/UiT)

 

Denne uka mottok Einar Niemi beviset på at han er slått til førsteklasses ridder. Dette under en formell tilstelning på Campus Tromsø.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I går, onsdag 5. juni, mottok professor emeritus Einar Niemi (80) de hederlige bevis på at han er utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Konglige Norske St. Olavs Orden. Dette i en formell tilstelning som fant sted på UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.

Avtroppende statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Aspaker, var til stede for å overrekke dekorasjonen.

Det var i forrige uke det ble offisielt at Niemi ville bli slått til ridder, blant annet som følge av hans mangeårige innsats for kvensk kultur og historie.

Les også: St. Olavs Orden til Einar Niemi


Niemi hadde selv ordet under overrekkelsen i Tromsø, og sa antakelig noen takkens ord. (Kuva: Jakob Bjørvig Henriksen/UiT)

Gode ord

Da Ruijan Kaiku snakket med ridderen selv, like etter at nyheten var sluppet fra Kongehuset, uttalte 80-åringen at utnevnelsen kom ut av det blå for ham, og at han verken hadde noen aning eller tanker i den retningen.

– Man føler kanskje ikke at det er helt fortjent. Det er jo en høy anerkjennelse. Når det er sagt er det en stor ære, og jeg er veldig glad, sa Niemi.

Les også: Niemi om utnevnelsen: – En stor ære


Ut fra bildet kan vi se at et femtitalls personer overvar onsdagens seremoni i Tromsø. (Kuva: Jakob Bjørvig Henriksen/UiT)

Niemi sa også at selv om det ikke hadde vært offisielt kjent tidligere, hadde han rukket å få en del fine reaksjoner.

Det har han også fått i sosiale medier i ettertid, der han har høstet mange gode ord og gratulasjonshilsninger i kommentarfeltene.

«Dette er mer enn fortjent», skriver en. «En virkelig ridder. Man blir stolt av å være kvensk», skriver en annen, mens en tredje person skriver at «Dette har du fortjent, ikke bare for kvenfolket, men for din helhjertede innsats for kulturen i Finnmark.»


Også rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, sa noen velvalgte ord under overrekkelsestilstelningen. (Kuva: Jakob Bjørvig Henriksen/UiT)

Ingen særskilte rettigheter

Dersom Niemi hadde blitt slått til ridder (knighted) av monarken i England, ville han fått hederstittelen «Sir», som for eksempel Sir Kenny Dalglish, en tittel som kan brukes enten foran hele navnet eller kun fornavnet.

For ordens skyld tar vi med at en slik hedersbenevnelse ikke er i offisiell bruk i Norge. Tvert imot slår bestemmelsen om Kongens rett til å dele ut ordener fast at det å gjøres til ridder ikke medfører noen særskilte rettigheter.