Professor Einar Niemi var med i NRKs podcastepisode «Hva skjer med kvensk språk og kultur?» Arkivfoto: Arne Hauge

 

Einar Niemi, Laila Lanes, Hilja Huru og Unni Elisabeth Eriksen snakker om den kvenske oppvåkningen og det kvenske språkets framtid i NRK P2’s podcastserie.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I forbindelse med Kvenfolkets dag i vår lagde NRK p2 en podcastepisode der de spurte professor Einar Niemi, NRK-journalist Laila Lanes, NKF-leder Hilja Huru og samt Unni Elisabeth Eriksen som driver nettstedet Ordspinneriet om sitt forhold til kvensk språk, og hvordan de ser på den generelle tilstanden og fremtiden for det kvenske språket.

– En historiker skal kanskje ikke spå om framtiden, men la gå. Tanken om å gjenskape og videreføre kvensk som hjemmespråk er en stor og vanskelig oppgave, med mange utfordringer. Her er det jo også et kontinuitetsbrudd som man vil slite med, men det er jo mulig, sier professor Einar Niemi på spørsmål om prognosene for det kvenske språket.

Bakgrunnen for denne podcasten er at svært mange minoritetsspråk står i fare for å forsvinne, og at et av disse er kvensk. Programleder Per Kristian Olsen stilte Eriksen, Niemi, Lanes og Huru spørsmålet «Hva skjer med kvensk språk og kultur. Vil den utvikle seg eller forsvinne?»

–Det er nok en språknedgang, men det er mange gode prosjekter på gang, spesielt rettet mot barn og unge, påpeker Hilja Huru som opplever at trenden med at færre bruker kvensk er i ferd med å snu.

I podcastepisoden møter man også blant annet Åsne Kummeneje Mellem som jobber med sitt kunstprosjekt med å dokumentere kvener og kvensk kultur gjennom foto, samt hvordan historiker Arvid Petterson har fått brukt kvensk på sine reiser.

Podcasten ble publisert 1. april i år.

Her finner du NRK-podcastepisoden: Hva skjer med kvensk språk og kultur?