Einar Niemi. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Fullt mulig å bli med på mye bra Kvenfolkets dag, også for deg som av ulike grunner må være hjemme.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I et samarbeid mellom Altaposten og Norges arktiske universitet Campus Alta, streames sistnevntes markering av Kvenfolkets dag.

Det betyr i praksis en videosending som du kan se i sanntid på mobilen eller nettbrettet ditt, eller på datamaskina. Her er lenka som det bare er å trykke på idet tiden for sendestart er nær:

«Vi markerer Kvenfolkets dag med tjuvstart allerede fredag 15. mars. Vi inviterer til foredrag, littertursamtale og musikk. Alle velkommen», meldes det fra campusen.

Først ut er om morgenen. Klokken 09.00. Da skal professor emeritus Emeritus Einar Niemi holde et åpent foredrag kalt «Kunnskap om kvenene – et forskningshistorisk perspektiv.» Niemi er en god gammel kjenning av kvenfolket, og omtales som en av de mest sentrale forskerne på kvensk historie og identitet. Han var også medlem i Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Etter at Niemi er ferdig er det pause i sendingen. Før sendingen starter på han igjen klokken 12.00, nemlig for å vise UiT sin hovedmarkering av Kvenfolkets dag. Her blir det tale fra Kvenungdommen og rektor, samt litteratursamtale mellom M Seppola Simonsen og Silje Solheim Karlsen. Og musikalske innslag ved Andreas Fliflet.

UiT’s 2023-kake før. (Foto: Arne Hauge)

For deg som stiller i egen høye eller lave person, så foregår foredraget i Auditorium 1042, og hovedmarkeringen i Kafe Tamsøy. Med kvenkake, en klar bonus i forhold til dem som må følge sendingen hjemmefra.

UiT’s 2023-kake etter. (Foto: Arne Hauge)