Tornedalsteateret har vunnet, hvem vinner i år? (Foto: Mia Fors/Tornedalsteatret)

 

Minoritetsspråkprisen i Sverige og Kvensk språkpris i Norge, begge henger høyt og skal i år tildeles omtrent samtidig.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kvensk språkpris deles ut på fast dato, den 26. april annet hvert år. Tildelingen av Kieliraajin kielipalkinto skjer således på en merkedag, fordi det var på samme dato i 2005 av Norge anerkjente kvensk som eget språk.

Prisen er på 25 000 kroner pluss diplom, og ble opprettet av Språkrådet for å fremme, utvikle og bevare det kvenske språket. Første tildeling fant sted i 2017, nå i 2023 skal en ny person, gruppe, organisasjon, forening eller annen institusjon igjen hedres.

Dersom du har en god kandidat, så er fristen for å nominere satt til 31. januar i år. Du kan sende eventuelle forslag og begrunnelse til post@sprakradet.no.

Så til vårt naboland Sverige. Også de har en tilsvarende språkpris, bare at der er det enda flere om beinet. Deres årlige Minoritetsspråkpris favner nemlig alle språk unntatt svensk, slik at vårt kvenske søsterspråk meänkieli må ut mot en rekke andre små språk, tegnspråk inkludert.

Det var i 2012 at Isof, Institutt for språk og folkeminne, delte ut prisen for første gang. Som belønning og oppmuntring for godt arbeid i året som gikk. I fjor var det Sveriges døves riksforbund som vant, året før var det Tornedalsteateret. Kan meänkieli igjen klarte til topps?

Det gjenstår å se, og hvis du føler å vite nok om meänkieli-ildsjeler til å nominere en kandidat, så er fristen satt til 20. februar i år.

«Språkrådet ordner hvert år en inspirerende heldagskonferanse om språkene i Sverige», kan vi lese hos Isof, og datoen i år er dagen etter utdelingen i Norge, nemlig 27. april.

Den svenske tildelingsdatoen varierer, i fjor ble den holdt 11. mai. Det hører til saken at også to andre språk-relaterte priser deles ut samtidig som minoritetsspråkprisen. Som for øvrig består av en skulptur av glass og ølandsk kalkstein, skapt av kunstneren Bodil Magnusson.