Per i dag er det usikkert om det blir kvenfestivaler i år. Her fra fjorårets Paaskiviikko i Nordreisa. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Verken Lyden av Skallelv eller Kiipparifestivalen arrangeres denne sommeren, og over påske avgjøres det hva som skjer med kvenfestivalene i Vadsø og Nord-Troms som er satt opp i juni.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Sommertid er festivaltid, og sist sommer kunne man «kvenifisere seg» på Kvenfestivalen i Vadsø i begynnelsen av juni, uken før Paaskiviikko ble arrangert i Nord-Troms. I juli var det tradisjonen tro Kipparifestival i Børselv, mens minifestivalen Lyden av Skallelv ble arrangert for aller første gang i begynnelsen av august. I år kan det derimot se ut til at den kvenske festivalsommeren blir svært annerledes.

Ikke før neste år

Allerede i mars måtte man skrinlegge arrangementene under de kvenske kulturdagene i Alta på grunn av koronarestriksjoner. Også arrangementene tilknyttet Kvenfolkets dag ble avlyst av samme grunn.

Dette kan se ut til å bare være starten på en rekke kanseleringer av kvenske arrangementer i 2020. Det skal allerede være klart at det ikke blir noe Kipparifestival i Børselv i juli.

– Men vi er tilbake igjen i 2021, forteller arrangøren i en kort melding.

Kvenfestivalen i Vadsø

Sist sommer kom Kvenfestivalen i Vadsø, Kväänifestivaali, som ett nytt friskt pust på den kvenske festivalarenaen. Per i dag er det uklart om det blir festival i juni, eller om de avlyser alt. Nærmere avgjørelse blir tatt over påske.

–Sitasjonen ser veldig usikker ut akkurat nå, men arbeidsgruppa holder på med å arrangere festivalen fortsatt. Vi skal ha enda større program som vi hadde i fjor, og gleder oss til å gi folk mulighet til å lære mer om kvensk kultur og språk i Varangerfjorden, sier Tomi Vaaara.

Paaskivikko

Datoene for årets Paaskiviikko er satt til 8.-14. juni. Denne festivalen ble startet i Nordreisa i 2007, og for ti år siden gikk den over til å bli en regional kulturuke for Nord-Troms da Halti kvenkultursenter overtok styringen. Festivalens hovedtyngde er å bidra til synliggjøring og bevisstgjøring omkring kvensk kultur, historie, tradisjoner og språk.

Etter det Ruijan Kaiku kjenner til skal arrangøren ta en avgjørelse over påske om hva som skal skje med årets festivaluke. Ut over det har ikke arrangøren svart på vår henvendelse om årets festival.

Monica Michelsen, Kristin Nicolaysen og Hilja Huru står bak minifestivalen Lyden av Skallelv som så dagens lyd og lys i fjor. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Stillhet i Skallelv

Kallijoen ääni – Lyden av Skallelv ble arrangert for første gang i 2019, og er bygget rundt kvenske tradisjoner i bygda slik de uttrykkes gjennom fortellinger, kunst og musikk. Arrangøren beklager på sin facebookside at det ikke blir festival i år. Derimot skal det ikke være koronaviruset som er bakgrunnen for dette.

– Hovedgrunnen er store forsinkelser i utlysningen av midler til kvenske formål i og med at midlene for 2020 er overført fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til regionen Troms og Finnmark som gir usikkerhet rundt finansiering. Usikkerhet knyttet til disponible midler vanskeliggjør planlegging av festivalen, da kontrakter, avtaler med artister, kunstnere og andre ikke kan inngås uten finansiell sikkerhet, forklarer arrangørene.

– Vi takker alle som besøkte og bidro til festivalen i 2019 og ser frem til Kallijoen ääni – Lyden av Skallelv 2021!