Gode og varme kvenske læsta fra Kvænangen. (Foto: Anne-Gerd Jonassen)

 

Anne-Gerd fra Kvænangen har designet flere gode og varme kvenskinspirerte husflidsprodukter. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Anne Gerd Jonassen. Foto: Heidi Nilima Monsen

For noen år siden designet driftige Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangsbotn den svært populære kvensokken. Nå har hun designet grytekluter, et par typer læsta samt boksetui for tennbriketter – med kvensk tekst.
– Jeg har lenge hatt ideene om strikkeprosjekter med kvensk tekst, og har endelig kommet i gang med dette, sier Anne-Gerd, som har sendt inn disse produktene til Ruijan Kaikus kulturmarkørkonkurranse.

Vil dele med alle
Blant annet har hjernen bak kvensokken designet nye kvænlæsta, denne gangen med innstrikkede kvenske tekster som «Hyvä ja lämmin» og «God save the qven».

– Dette var bare teststrikk og nå holder jeg på med å gjøre mønstrene helt klare i forhold til garntype, strikkefasthet og så videre, forklarer hun.

Anne-Gerd har på ingen måte tenkt å holde mønstrene sine tett til brystet.

– Jeg holder ingenting hemmelig. Andre skal få bruke oppskriftene og strikke disse produktene hvis de vil. Hvis vi skal profilere det kvenske, så må det være åpent for alle, mener Anne-Gerd som også gjerne deler sin inspirasjon og skaperglede på facebookgruppen «Kvensk husflid».

– Jeg er veldig glad for husflidssida på Facebook, for der får jeg også tilbakemeldinger på det jeg holder på med, sier hun.

Læsta som kan holde stolte kvener gode og varme. Foto: Anne-Gerd Jonassen

Varmende bruksprodukter

I tillegg til læstan, har hun strikket etui til tennbrikettboks med kvensk tekst, samt grytekluter.

– Jeg syns det er fint å kunne bruke det kvenske på denne måten, sier Jonassen som også jobber med tanke om å strikke putetrekk med kvenske tekster.

– Det som jo tar tid er jo å lage mønster, men nå har jeg fått tak i ett dataprogram som gjør dette lettere. Så det kan nok komme flere produkter etter hvert, smiler hun.

«Pieniläki paoila oon kans korvat» står det på disse gryteklutene. Forstår du beskjeden? Foto: Anne-Gerd Jonassen

Kule «God save the qven»-læsta til vår Kulturmarkørkonkurranse
Foto: Anne-Gerd Jonassen

Pynt tennbrikettboksen med strikket etui med kvensk tekst. Foto: Anne- Gerd Jonassen