Med boka hennes i sentrum, skal Marie Konstanse Skogstad og Erlend Skjetne prate om kvensk lyrikk. (Foto: Privat)

 

Møt Skogstad og Skjetne i samtale om litteratur.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Vi skriver 26. april 2023, datoen for den årlige kvenske språkdagen. Rundt om i landet markeres dagen på ulikt vis, selv om fellesnevneren for de ulike arrangementene er språket.

Så også i Trondheim, der Ruijan kväänit Keski-Norja – Norske kvener Midt-Norge arrangerer bokbad med forfatter Marie Konstanse Skogstad. Det skjer i samarbeid med Trondheim folkebibliotek og Norsk Forfattersentrum Midt-Norge. Skogstad har rukket å gjøre seg bra kjent i kvenske kretser for sin skriving, også fordi hun to ganger på rad har klatret opp på pallen i den kvenske skrivekonkurransen. Forrige gang ble det andreplass, i år delt tredjeplass.

Det var i 2022 at den kvenske lyrikeren debuterte. Det var med boka «Tanker om et tapt språk– Ajatuksii menetetystä kielestä», med en mengde dikt beskrevet som klare og rene i formen, samtidig som de lodder dypt i jakten på en kvensk identitet som har gått tapt.

«Forfatteren leter i minner, ord, gjenstander og tradisjoner, så vel som i fornorskningsprosesser, fortielse og skam: Hva er det kvenske, hvorfor har så mye av det blitt borte, hva finnes fortsatt og hva kan gis nytt liv?» melder arrangøren i forkant av tilstelningen.

Skal det bli fart på sakene bør et bokbad ledes, og den som besørger kloke spørsmål og framdrift i samtalen, er Erlend Skjetne. Selv en forfatter, Skjetne er også styreleder i Ruija forlag.

Språkbadet begynner klokken 19 i kveld, og finner sted i rådhussalen ved hovedbiblioteket i Trondheim. Bokbadet holdes på norsk, meldes det. Alle hjertelig velkommen og gratis inngang. Vi tar også med at bokbadet arrangeres med støtte fra Norsk forfattersentrum og Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto.