Middag om fire, fem timer? Lihavelli hører med til en real markering av Kvenfolkets dag. Det syns de i alle fall i Naavuono, Kvænangen. (Foto: Arne Hauge)

 

Hei alle sammen – Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Tilbakemeldingene etter feiringa av Kvenfolkets dag sist lørdag er veldig positive og vi skal få flere rapporter fra rundt omkring i dagens sending. Vi er kommet til den 21. mars og vi har mye å by på også utenom 16.mars-sakene.

Feiringa av Kvenfolkets dag er et naturlig midtpunkt i dagens sending, men det blir også annet å lytte til. I forrige uke hørte vi at Stortingspresident Masud Gharahkhani var i Karasjok for å lytte og lære foran konklusjonen fra Sannhets og forsoningskommisjonens rapport kommer til senhøsten. Der møtte han leder av Kvensk institutt i Børselv, Hilde Skanke. Vi har snakka med Hilde etter møtet.

Vi skal også tilbake til språkkafeen i Nordreisa for å høre fra en av deltakerne, Ragnhild Rognmo. Og vi skal høre hva slektningene etter forfatter Alf Martin Jæger, kvenen fra Alta, synes om sin gammelonkel som ga ut selvbiografien Odd Lyng. Det får dere vite i dag.

Og ikke minst; kåringen av «Årets kven 2023.» De som var inne på ruijan-kaiku.no den 16. mars vet selvfølgelig hvem som ble Årets kven, og vi har et ordentlig vinnerintervju med teatersjef Frank Jørstad i dagens sending.

Alt dette, pluss en tur tilbake til språkkafeen ved Halti kvenkultursenter i Nordreisa. Språkarbeider Lasse Arvid Davidsen hadde sitt tredje opplegg rundt kvenprat som han startet med i desember og nå skal dere få møte Ragnhild Rognmo som var en av deltakerne.

Neste torsdag er det Skjærtorsdag og da blir det ingen sending. Men jeg er tilbake torsdag 4. april klokken 11.00 til en ny sending. Mitt navn er Frank Halvorsen, og fram til da ønsker jeg alle en strålende påske – Hyvvää pääsiäistä!