Bård Grape og Sigbjørn Rønbeck (til høyre) fra Evoke film as. Arbeidet med filmen om maleren Ivar Sælø førte inn i et nytt prosjekt; intervjue eldre kvener. (Foto: Frank Halvorsen)

 

Folkene i Evoke film as er stadig på utkikk etter eldre kvener. En av dem som stilte var altaværingen Sverre Thomassen.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi lager dokumentasjon og intervjuer eldre kvener. Det skal munne ut i et prosjekt til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, sier Bård Grape og Sigbjørn Rønbeck fra Evoke film as. De er for tiden på reisefot, og har besøkt en lang rekke steder lengst nord i landet.

Så mange som mulig

Det hele startet med en filmproduksjon om den kvenske kunstmaleren Ivar Sælø fra Vadsø, hvor Grape og Rønbeck for alvor oppdaget den kvenske kulturen. Og at de selv var kvener. Da vokste det fram et prosjekt til, en naturlig avlegger som altså handler om å dokumentere det kvenske. Et prosjekt som det mye mulig også blir film av. Vi møtte dem i Alta, de var på jakt etter «nye eldre» kvener å intervjue.

– Målet er å få tak i så mange som mulig av kvener som har kvensk som morsmål. Og historiene har dukket opp på rad og rekke. Vi får hele tiden nye tips og nye folk, men er stadig på jakt etter flere. Eldre kvener som er oppvokst med språket og som ennå snakker det bra, sier de to, som har intervjuet mange godt vokse folk, den eldste 99 år gammel.

Stiller villig opp

– Det har vært et enormt spennende prosjekt, fordi det er så mye ukjent. Kunnskapen om den kvenske kulturen er veldig spredt, og det er vel egentlig ingen som har den samlede kunnskapen. Den er i høyeste grad både understudert og underkommunisert, sier filmfolkene.

Planen er å få Sælø-filmen ferdig i løpet av neste år, etterpå vil prosjektet for museet trolig pågå ennå ei god stund. Erfaringen så langt er at folk stiller villig opp også fordi de selv ser hvor viktig det i dag er, å dele på det man har av kvensk informasjon.

 

Sverre Thomassen fotografert på Skrot eller skatt på Alta museum. Der viste han fram tre ting som var kvenske for ham. (Foto: Reiulf Grønnevik/Altaposten)

– Og dette er informasjon som mange også vil se og høre, bekrefter de.

Om skifer og fisk

– Nå har jeg vært og blitt intervjuet av to kvener, bekrefter Sverre Thomassen, en av de kvenske kildene som filmskaperne møtte på sitt nylige besøk i Alta.

– Hva fortalte du til dem?

– Jeg fortalte om Amtmannsnes. Om det kvenske språket de hadde der, og om levesett og hvilken inntekt folk fikk. Det var gjennom skifer, og om at de tidligere hadde fisk som de saltet og tørket og solgte som klippfisk, minner Thomassen at han sa til filmskaperne under intervjuet.

– Hvordan var det å stille opp på dette filmprosjektet?

Et hedersfolk

– Jeg syns det er veldig fint at det har kommet så langt at man begynner å høyne språket for kvenene. Og hvor flinke kvenene egentlig har vært, med båtbygging og jordbruk. Man må virkelig si at det har vært et hedersfolk. Og et veldig sosial folk, de har tatt vare på hverandre, sier Thomassen.

– Så artig å være med på?

– Ja, absolutt. Jeg syns det var veldig interessant å være med på å viderebringe det kvenske i samfunnet, bekrefter veteranen fra Amtmannsnes i Alta.