«Johannes» av Alf Nilsen-Børsskog (1928 – 2014) gis ut posthumt. (Foto: Skjermbilde fra Äitin sanat – mors ord, Anstein Mikkelsen/Siivet AS. Omslagsbilde illustrasjon: Liv Vatle)

 

Ei bok om slektshistorie, og om søken etter et bedre liv.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Iđut bokforlag gir ut boken «Johannes», kommer det fram i en pressemelding fra forlaget. Boken gis ut posthumt, det vil si etter forfatterens død. På Kvenfolkets dag sto boklanseringen på programmet, i Lakselv.

Johannes er skrevet av Alf Nilsen-Børsskog, og er en historie om slekt. Handlingen er lagt til 1700 – 1800-tallet, og følger den unge mannen Johannes som kommer til fots fra Tornedalen til kysten i Nord i søken etter et bedre liv. Han slår seg ned i Porsangerfjorden, og berger seg gjennom vinteren. Om handlingen i boken skriver forlaget blant annet:

«Nybyggeren arbeider hardt. Han rydder jord og bygger seg et tømmerhus. Han fanger villrein og fisker laks i elva. Han jakter på pelsdyr og selger skinn. På andre siden av elva bor Sammeli med sin familie. Sammeli hjelper Johannes på flere måter…»

Forfatteren bak boka er kjent for flere som kvensk litteraturens far. Nilsen-Børsskog var historiens første romanforfatter som skrev på kvensk. For dette ansees han som en pioner, og har mottatt prisene Kvensk kulturpris (2008), Porsanger kommunes kulturpris (2010) og kvensk litteraturpris (2013).

Debuten som romanforfatter kom i år 2004 for Nilsen-Børsskog da han ga ut Kuosuvaaran takana (bak Kuosuvaara), som er første bind i romanserien Elämän jatko (livets fortsettelse). Senere debuterte han som lyriker med diktsamlingen Muistoin maila (i minnenes land) i 2008. Siden den gang har det kommet flere romaner og dikt, og nå gis altså Johannes ut.

Omslagsillustrasjonen er laget av Liv Vatle og boken publiseres av forlaget Iđut. Vi tar med at utgivelsen er støttet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Norsk kulturfond.