Frank Jørstad, Astrid Serine Hoel, Helén Vikstvedt og Lene Kongsvik Johansen skal ta Ingeborg Arvolas prisbelønte triologi om Buffy By ut på scenegulvet. (Kuva: Kvääniteatteri) 

 

Kväänteatteri har fått Helén Vikstvedt, Lene Kongsvik Johansen og Teodor Janson med på det kunstneriske laget.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Endelig er vi i gang. Vi er en super gjeng som skal jobbe sammen med dette. Heldigvis har vi noen uker på oss, men jeg gleder meg veldig. Det sier Helén Vikstvedt som skal ha regi på Kvääniteatteris flunkende nye familieforestilling «Buffy By.»

Teaterforestillinga er basert på Ingeborg Arvolas kritikerroste og prisbelønte trilogi om talentfulle, inspirerte og eventyrlystne Buffy By.

Allerede nå er det verdt å merke seg premieredatoen. Den 26. oktober barker det nemlig løs på Halti kulturscene i Nordreisa.

Det er Kvääniteatteris egen Astrid Serine Hoel som spiller hovedrollen som Buffy By, og på scenen for øvrig møter vi skuespillerne Ellen Zahl Jonassen, Kristoffer Egset, Sara Maria Maliniemi Lindbach og Ørjan Steinsvik.

Astrid Serine Hoel inntar hovedrollen som Buffy By. (Kuva: Christer André Henriksen)

En annerledes mormor

Historien handler om Buffy og broren Bobby, som blir sendt til Nord-Norge og til en kvensk mormor, Olava By, som de aldri har møtt eller hørt om. Dette etter at mamma Lillie By hadde havnet i koma på sykehuset.

Denne mormora er ikke noen gjennomsnittlig mormor, og tar imot søringbarnebarna fra storbyen Oslo på en måte som publikum med nordnorsk og kvensk bakgrunn vil kunne dra kjensel på. Det blir en reise og et besøk som ingen av dem kommer uberørt fra, skriver Kvääniteatteri i en pressemelding.

Dette er en familieforestilling som er morsom, sår, rå og relevant for både barn, foreldre og besteforeldre, heter det videre.

Forberedelser på Riksteateret

I forbindelse med utviklingen av forestillinga er Kvääniteatteri i skrivende stund på et lengre opphold hos Riksteateret i Oslo.

– Kvääniteatteri er et teater som ikke skal ha hus, vi skal kunne øve der hvor det er mest effektivt for oss å gjøre det. Akkurat nå var det best for oss å være i Oslo, i begynnelsen av produksjonen. I den forbindelse var vi i kontakt med Riksteateret og lurte på om vi kunne ha et samarbeid, og det sa de ja til. Vi setter veldig pris på at de har tatt oss så godt imot, sier teatersjef Frank Jørstad.


Stemningen er på topp på Riksteateret om dagen, idet teaterproduksjonen vokser fram til en fullgod forestilling. (Kuva: Kvääniteatteri)

Produksjonssjefen på Riksteateret, Ingvild Hellum, forklarer hvorfor de tar det kvenske teateret imot med åpne armer:

– Vi er jo hele landets teater, og vi samarbeider mye med alle regionteatrene. Når det er et helt nytt teater i Norge, et nytt Kvääniteatteri, synes jeg det er helt naturlig at Riksteateret er med og hjelper det i fødselen. Her har vi rom, og her har vi kloke teatermennesker som kan støtte opp og heie, sier hun, og legger til:

– Vi gleder oss til premieren.

Kjente navn

Det er også verdt å merke seg at Kvääniteatteri har fått med flere velkjente navn i det kunsneriske teamet bak teateroppsettet.

Skuespiller Helén Vikstvedt, som mange kjenner fra Løvebakken og 20 spørsmål hos NRK, er som nevnt den som skal ha regien. En annen skuespiller, Lene Kongsvik Johansen, kjent fra blant annet Kongsvik ungdomsskole og Costa del Kongsvik på TVNorge, er inne som dramatiker.

Videre i teamet finner vi Teodor Janson, som har hatt regi på alt fra Peter Pan til Ylvis og Raske Menn. Han er inne som dramaturg sammen med Frank Jørstad, som mange husker fra Svidd Neger og Jul på Månetoppen. Sistnevnte er som kjent også teatersjef ved Kvääniteatteri. Mange vil nok minnes at det var denne duoen som skrev manuset til Kvääniteatteri sin debutforestilling «Näkymätön kansa – Det usynlige folket», som hadde premiere 17. september i fjor.

På musikksiden har man fått inn Aslak Hartberg som er kjent som frontfigur i hiphopbandet Klovner i kamp.

Se hele lista her:

Det kunstneriske teamet

Helén Vikstvedt, regi

Lene Kongsvik Johansen, dramatiker

Teodor Janson og Frank Jørstad, dramaturger

Aslak Hartberg, musikk

Ingeborg Staxrud Olerud, lysdesigner

Nora Furuholmen, scenograf

Helle Levang Moum, koreograf

Cårejånni Enderud, kostymekonsulent

Bernt Morten Bongo og Pål Jørgensen, scenesnekkere

Hege Ramstad og Hilde Jakobsen, maskører

– Jeg har hatt gleden og æren av å dramatisere Ingeborg Arvolas bok. Jeg har aldri gjort noe slik før. Jeg skriver jo, men jeg har aldri dramatisert en bok. Det var veldig nytt og veldig morsomt å gjøre. Jeg er utrolig glad for denne muligheten, sier Lene Kongsvik Johansen i en kommentar.

– Nå har vi startet leseprøvene og jeg tror det kommer til å bli kjempebra. Det er veldig fint å høre teksten med så flotte skuespillere,