Ungdommen i nord setter sin lit til kvenske Vetle Langedahl fra Hammerfest, for tiden bosatt i Tromsø. (Foto: Arne Hauge)

 

Unge Høyre i nord samler seg om Vetle Langedahl som toppkandidat til neste års stortingsvalg.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I november i fjor skrev vi om en ung nordnorsk politiker med kvenske saker høyt på dagsorden. Bakgrunnen var at Høyres Vetle Langedahl fram til juni i år skulle vikariere for stortingsrepresentant Marianne Haukland fra Alta.

«Vetle er de unges favoritt,» kunne Altaposten nylig melde (altaposten.no onsdag 26. august), og denne gangen var det ikke tale om et vikariat, men om «fast tilsetting.» Tirsdag denne uken avholdt nemlig Troms og Finnmark Unge Høyre sin prøvenominasjon, og samlet seg om Langedahl som Finnmarks førstekandidat til Stortinget.

Fra før vet vi at Langedahl er trofast medlem i Kvääninuoret, Kvenungdommen, og at han blant sine partifeller omtales som en dyktig politiker og en tøff debattant som sjelden hefter med å si seg uenig med dårlige forslag fra så vel høyre- som venstresiden i det politiske landskap. Vetle, siterer Altaposten partiets fylkesleder Tonje Hansen på, vil «løfte landsdelen til nye høyder.»

«Vi trenger politikere som tar rette valg for landsdelen vår, og som tør å si fra. En slik politiker finner vi i Vetle,» heter det fra Tonje Hansen. Her kan du lese mer om hva Vetle har sagt i kvensk sammenheng:

– Et problem at kvenske kulturminner mangler samme gode vern