M Seppola Simonsen idet staking av elvebåt innlæres. I bakgrunnen Øyvind Lindbäck, han lærer villig bort kunsten å skape god framdrift med stø kurs. Og med sin solide bakgrunn blant annet fra kajakkpadling, gikk det hele som en lek for lærlingen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Et par sporty ting du neppe visste om forfatter M Seppola Simonsen.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg var så heldig å få prøve staking av elvebåt for første gang. Det var artig og spennende, og jeg syns det gikk veldig bra. Men så hadde man jo en flink lærer, sier M Seppola Simonsen, vi tok en prat i august på det årlige og stadig like finvær-utsatte og utrolig godt besøkte elvebåttreffet. I år som før ved gapahuken ved fiskeplassen Patosuanto i Lemmijoki, Lakselv.

– Hvem var læreren din?

– Det var Øyvind Lindbäck. Det er jo han som kan det, så det er vel hos ham man lærer det best, går jeg ut fra.

Selv om Seppola Simonsen aldri før har staket elvebåt, er ferdighetene som trengs på ingen måte ukjent. Særlig det å holde seg på bena, unngå å stupe uti.

– Elvebåtstaking krever god balanse. Du hadde ingen problemer?

Kontaktsport

– Nei. Balansen er god etter å ha spilt mye sport og forskjellig. Har stått mye på rulleskøyter også, og tydeligvis kommer det godt med når man skal stake en tradisjonell elvebåt.

– Her hørte man kvensk bli snakket hele tiden. Det var spennende, sier M Seppola Simonsen, her avbildet idet de mange frammøtte får høre et utvalg fra en stadig voksende diktsamling. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Her siktes det til en temmelig spesiell og konkurransedrevet variant av rulleskøyting, nemlig det som gjerne omtales som Roller derby. En kontaktsport på rulleskøyter hvor godt polstrete deltakere med hjelm går rundt og rundt på en lukket bane. Det er høyintensivt, kraftkrevende og meget utfordrende for de to lagene som er utpå. Lag som for øvrig har fem medlemmer hver, hvor M altså ofte har taklet andre og selv blitt sendt over ende.

I staking av elvebåt er man mindre utsatt for ufin dytting, og vi spør om dette frister til gjentakelse?

– Ja, absolutt. Jeg har vært mye i kajakk, men mulighetene til å stake elvebåt har aldri bydd seg før. Men jeg liker veldig godt å være ved elva, så hvis sjansen byr seg så er jeg med.

Må eksponeres

– Jeg er fra Nord-Troms, og der har jeg ikke opplevd den samme typen sammenkomst som dette elvebåttreffet. Med stengselfiske, staking og det at man får høre språket så mye. Jeg håper det blir mer av dette framover, så alle får lov til å oppleve det. Man er ikke automatisk interessert i noe, man må eksponeres for det. Hvis man selv får se og prøve, da blir man gjerne glad i det, sier forfatteren, som var invitert inn til Elvebåttreffet i Lakselv for å lese dikt for folket.

Det, pluss at det passet å være i området på grunn av et forskningsoppdrag fra universitetet.

– Jeg skriver om hvordan forvaltning av elver og reguleringer påvirker språk og kultur. Jeg visste at det skulle være elvebåter her, så jeg planla oppholdet rundt dette treffet. Her fikk jeg møte de folkene jeg håpet å møte. Jeg fikk hørt mye kvensk, og i tillegg prøvd staking. En meget vellykket dag, bekrefter Seppola Simonsen.