Kurt Johnsen er opprinnelig fra Leirpollen i Porsanger. I dag jobber han for at små og store altaværinger skal få  det samme kvenske tilbudet som er i ferd med å bli en selvfølge i andre kommuner nordpå. (Foto: Arne Hauge)

 

– Tilbudet viser seg å øke etterspørselen, sier Kurt Johnsen fra Alta kvenforening. Målet er kvensk i barnehagene også i Nordlysbyen Alta.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Fornorskningen er kommet mye lengre i Alta enn i Porsanger og Varanger, så vi var spent på om det var interesse. Tatt i betraktning mangelen på kvensk tilbud og den lille oppmerksomheten rundt det kvenske i Alta, så er vi fornøyd med responsen, sier Kurt Johnsen fra Alta kvenforening.

Bakgrunnen er en undersøkelse hvor fire av 26 barnehager svarer at de ønsker å opprette kvensk tilbud. Samtidig har ti foreldrepar sagt at de ønsker seg dette for sine barn, og ytterligere ti har sagt at det kan være interessant.

Når tilbudet blir kjent

– Det betyr at vi har 20 potensielle foreldrepar som viser interesse, sier Johnsen, han minner om at tilsvarende etablering i Vestre Jakobselv ga økt etterspørsel. Starten der var en barnehage og elleve barn, en nylig undersøkelse viser at nå vil hele 50 foreldre i Vadsø kommune ha det samme.

– Potensialet er der for at flere kommer til etter hvert, når bare tilbudet blir kjent, sier Johnsen.

Alta kvenforening har nå søkt fylkeskommunen om midler til å videreføre arbeidet, der målet altså er en etablering av kvensk språksenter nå i år, med ordinær oppstart fra 2023. Dette også som en viktig ressurs for de barnehagene som vil tilby kvensk.

Vil samarbeide

– Vi skulle gjerne fått midler til å forberede oppstarten og fått senterleder på plass i løpet av høsten i år. Det gjenstår å se. Vi har også søkt samarbeid med de øvrige kvenske språksentrene både i Troms og Finnmark. Vi legger vekt på samarbeid med andre, og ikke gå løypa alene, sier Johnsen.

Det var i 2021 at Alattion kvääniseura fikk midler til å kartlegge interessen for kvensk barnehagetilbud og kvensk språksenter i Alta. En storby i nordnorsk sammenheng, men som ennå henger igjen i satsingen på det kvenske.

Les mer om forprosjektet her: Sjekker interessen for kvensk barnehage i Alta