Vebjørn Vinjar Karvonen er for tiden hjemme på en liten ferie, før en ny jobb står for tur. (Foto: privat)

 

En sommertid med kort ferie, ny jobb og reising med kvensk innhold.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

– Etter et halvår med så mye dugnad som det kvenske samfunnet har vært nødt å gjøre, så fortjener de alle en god sommerferie, sier Vebjørn Vinjar Karvonen, nestleder i Kvääninuoret. Han er også en av dem som fikk i gang et kvensk lokallag i Vestland.

Bakgrunnen for at kvener fortjener en god ferie etter mye dugnad, er som kjent de små ressursene de har å rutte med. Idet vi ringer for å hører hva Karvonen bruker sommerdagene til, kan han fortelle at han står og beiser hjemme i Skibotn.

– Akkurat nå er jeg hjemme i Skibotn på en liten ferie. Det blir en kort ferie for min del, for jeg har nettopp fått meg ny jobb i Kystverket hvor jeg starter nå på onsdag, forteller Karvonen.

Kvensk sommer

Utover jobb og feriering hjemme, kan Karvonen informere om at selv om Kvenungdommen også har tatt litt sommerferie, så skjer det nok av spennende ting å gjøre på i sommer.

– Det koker og går i det kvenske, det gjør det.

Karvonen forteller at han, sammen med Kvenungdommen, skal reise til Sarpsborg nå 18. til 20. juli for å delta på Ung Motkraft. Dette er et prosjekt i regi av Sarpsborg kommune, politi, ungdomsråd og frivillige organisasjoner som jobber mot hat, radikalisering, rasisme og for å skape trygg by og møteplasser.

– Det handler om ungdomskultur. Det er et prosjekt som skal være med å forebygge ukultur i samfunnet, sier Karvonen.

Arendal står for tur

Videre på den kvenske agendaen for sommeren står Arendal den 17. august. Da skal Karvonen ned på et arrangement med UiT i forbindelse med Arendalsuka. Arrangementet heter «Sannhet og forsoning – hva nå?», og som navnet tilsier så handler det om veien til forsoning.

– Det blir panelsamtale, og kanskje debatt. Det blir spennende.

Til Arendal og dette arrangementet kommer også blant andre Dagfinn Høybråten og Kai Petter Johansen.

Ikke et festivalmenneske

Når vi spør Karvonen om han har tenk seg på, eller om han har vært på noen kvenske festivaler i sommer forteller han at han ikke er noe festivalmenneske.

– Jeg har vært på Bukta festivalen en gang, og skal kanskje en tur på Riddu Riddu i regi av mamma og pappa, men ikke noe utover det, sier han.