Sandra Holmebukt har fått tatovert det kvenske solblomst-symbolet på armen for å minnes sitt kvenske opphav. Tatoveringen er utført med av en teknikk kalt «dottwork». (Foto: privat)

 

Sandra Holmebukt ville ha et minne fra forfedrenes utrolige historie. Tatovering ble svaret. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg bare måtte ha det, sier Sandra Holmebukt.

Inspirert av familiehistorie

Som med mange andre har hun alltid lurt på sitt opphav, men det hele ble snakket lite om blant familien.

– Vi har noen sterke trekk som jeg alltid har lurt på hvor kommer fra. Det var noe vi aldri snakket om, så jeg måtte finne ut av det selv.

Blant annet har hun hatt spørsmål om noe av slekta kan være av samisk opphav, men det ble det nektet på. Hun fikk likevel svar av sin bestefar. Jo, de er faktisk kvensk.

– Det viser seg at det er kvenske gener fra min bestefars side i Balsfjord. Min tipp-tipp-tippoldefar var en av dem som skulle til Eidsvoll i 1814, men han kom seg ikke sørover. Han var kvensk, og bygde blant annet et skur i Balsfjord som nå er fredet. Jeg syntes det hele var en morsom og kul historie som jeg gjerne ville ha et minne fra på kroppen, forteller Holmebukt om bakgrunnen for tatoveringen, før hun legger til;

– Det er jo viktig å være stolt av opphavet sitt. Kvenene som kom inn til Balsfjord revolusjonerte jo landbruket og fiskebruket når de kom med nye måter å gjøre ting på. Det synes jeg er noe å være stolt av.

Kombinasjon av design

Designet er basert på kvenrosa, som er en del av det kvenske flagget, men med noe ekstra.

– Jeg ville jo vite mer om hvor symbolet kom fra, og når vi søkte rundt på nett fant vi et søljedesign som var veldig fint, med ekstra blader i mellom hvert kronblad. Det skaper mer dynamikk og gjør tatoveringen enda mer interessant, forteller den stolte bæreren av kvenrosetatoveringen.