De som møtte opp på medlemskveden til Kåfjord kvenforening fikk blant annet høre om slektsforskning ved Anders Mathisen (Alle foto: Pål Vegard Eriksen)

 

 

Denne uken fikk kvenforeningsmedlemmene i Kåfjord høre om kvener i Nord-Troms og Lyngenfjorden på 1700-tallet, slektsforskning med internett som verktøy, samt Torleif Lyngstads presentasjon av høstens bokutgivelse «Kvinnen og spydet».

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Svein Arild Soleng fortalte om kvener i Nord-Troms og Lyngenfjorden på 1700-tallet, og litt om Thomas von Westen og hans virke.

Tirsdag denne uken arrangerte Kaivuonon kveeniseura, Kåfjord kvenforening, en innholdsrikt medlemskveld i Olderdalen.

– Vi er heldige i Kåfjord som har dyktige folk på ulike områder som berører den kvenske historia vår, som Soleng, Mathisen og Lyngstad – og Lindbach, og Kåfjord kvenforening er svært glad for at de tre førstnevnte kunne overvære denne medlemskvelden i lag med oss og bidra til et godt og spennende faglig innhold, forteller Pål Vegard Eriksen.

Eriksen kan fortelle at Svein Arild Soleng holdt et innlegg om kvener i Nord-Troms og Lyngenfjorden på 1700-tallet, og litt om Thomas von Westen og hans virke. Deler av presentasjonen skal være bygget på Harald Lindbach Jr. sitt arbeide.

 

Anders Mathisen fortalte om slektsforskning på internett, med gode eksempler på fremgangsmåter, samt viktig informasjon om kilder.

Videre snakket Anders Mathisen om slektsforskning, og særlig det som finnes på internett.

– Vi fikk høre om framgangsmåter og ulike kilder som finnes, og han vektla hvordan man kunne kontrollere informasjonen man finner i kildene, forteller Eriksen.

Torleif Lyngstad presenterte bokutgivelsen Kvinnen og spydet som ble utgitt av Ruija Forlag tidligere denne høsten.

Han snakket blant annet om bakgrunnen for boken, og dens tilknytning til forfatterens kvenske bakgrunn, sier Pål Vegard Eriksen.

I tillegg var generalsekretær Ivar Johnsen fra Norske kveners forbund til stede på medlemsmøtet, og det var lagt opp til salg av ulike kvenske produkter, samt at Kultursenteret vartet opp med kaffe, kaker og den lokale delikatessen fra Kåfjord; rognsuppe, mätivelli.

Det var en flott kveld, konstaterer Pål Vegard Eriksen.


Torleif Lyngstad presenterte den ferske bokutgivelsen Kvinnen og spydet.

Leder i Kåfjord kvenforening, Elling Vatne, ønsket velkommen.