Elisabeth Takle Skulstad fra Hordaland ble kjempeglad for koppen fra Ruijan Radio. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

 

Elisabeth fra Sotra hadde ikke hørt om kvener før Ruijan Radio plutselig dukket opp i podcast-feeden hennes.

 

Lytt til sendinga her: RUIJAN RADIO

 

Ruijan Radio har noe uventet fått en fast lytter fra Sotra utenfor Bergen. Elisabeth Takle Skulstad er en ivrig podcast-lytter, og da hun plutselig oppdaget Ruijan Radio i Spotify ble hun svært nysgjerrig på hva dette kunne være for noe. Hun hadde aldri hørt om kvener og kvensk språk og kultur tidligere, men hun syntes dette var så spennende at hun nå har blitt fast lytter av Ruijan Radio. Elisabeth har også deltatt og vunnet en av Ruijan Radios konkurranser, og mottok den eksklusive Ruijan Kaiku-koppen da programleder Heidi var en tur i Bergen for kort tid siden.

Martin og Heidi er klar for en følelses- og fargerik sending. (Foto: Karianne Engelien Anti)

Følelser i sving

Forskning har sagt at musikk utløser en kaskade av begivenheter i hjernen. I tillegg til hjernens behandling av selve lyden, aktiveres følelser som innebærer våre helt egne assosiasjoner, både emosjonelt og kroppslig. I denne sendingen prøver Heidi og Martin å spille på en rekke følelser blant annet gjennom musikkvalget, og man får kjent både på litt tornedalsk depresjon og feststemt joik i tillegg til en kvensk vuggesang og kjærlighetsvise. Det blir også rom for en solid dose humor og entusiasme i løpet av sendinga, men kanskje også en smule indignasjon.

Faste spalter

I tillegg går Heidi og Martin igjennom de faste spaltene med «The Kveeni Girl Gang», «Ka e vitsi?» og Martins hjemmelekse, samt at en får høre om prosjektet Kolme! og hvordan Noora Ollila, Tomi Vaara og Hilja Huru jubler over å ha fått midler til et nytt internasjonalt ungdomsprosjekt.

Apropos «Kolme!», i dagens konkurranse lurer Ruijan Radio hva det kvenske ordet for tallet tre er.

Vet du svaret så kan du sende det på en sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP RA (AP *mellomrom* RA). Du må også skrive navnet ditt i sms’en + svaret i konkurransen (eksempel: AP RA kvenkonkurransesvar, hilsen Kven Kvenesen, Kvenveien 1, 1234 Kvenstad). Du kan også sende svaret på epost til heidi@ruijan-kaiku.no, skrive svaret i kommentarfeltet vårt på Facebook eller rope det ut hvis du møter Heidi på gata. Du kan selvsagt også ta kontakt (på epost heidi@ruijan-kaiku.no) hvis du har ønskelåt eller andre innspill til oss.

Slik hører du oss

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify.

Eller høre sendingen her og nå: RUIJAN RADIO