Musiker Fredrik Furu. (Foto: Johan Hagström)

 

Solide finske innslag på Protestfestivalen. Blant annet en debatt med denne megetsigende tittelen: «Er finlandssvensker kuet som andre minoriteter?»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Protestfestivalen i Kristiansand ble arrangert første gang i juli år 2000, og spanderer i årets utgave på seg en hel aften med finlandssvensk oppmerksomhet. Det er Finsk-norsk kulturinstitutt som melder dette.

Målet da festivalen for 19 år siden ble lansert, var å være «en protest mot avmakt og likegyldighet, for engasjement og handling.»

Festivalen har konserter og samtaler på programmet, samt paneldebatter, filmvisninger og mye annet. Årets versjon holdes i perioden mandag 2. til søndag 8. september, der lørdag 7. september er mest interessant for deg som er finlender eller norskfinlender.

Finlandssvenskene som deltar i programmet er blant andre forfatterne Kjell Westö, Peter Sandström og Heidi von Wright, musiker Fredrik Furu, barnebokforsker Mia Österlund, tidligere utenriksminister Pär Stenbäck samt Mikael Antell, Finlands ambassadør i Norge.

Når det gjelder den kanskje aller mest spennende debatten, så blir den ledet av journalist, programleder og forfatter Mark Levengood. Her handler det om det svenske språkets status i Finland, der spørsmålet går slik: «Er finlandssvensker kuet som andre minoriteter?»

For mer informasjon, her er en link til Protestfestivalen