Karin larsen og Noora Ollila gikk sammen på kongeparets hagefest for å framsnakke det kvenske. KUVA PRIVAT

Karin larsen og Noora Ollila gikk sammen på kongeparets hagefest for å framsnakke det kvenske. KUVA PRIVAT

– Jeg er optimist, sier Karin Larsen, som sammen med Noora Ollila, inviterte dronning Sonja til Kipparifestivalen da de deltok på kongeparets hagefest.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

– «Men er det ikke mye mygg der oppe da?» spurte dronningen oss da vi inviterte henne opp til Kipparifestivalen. Da svarte jeg at mygg er det over alt i juli, ler Karin Larsen som sammen med Noora Ollila fikk møte dronning Sonja under kongeparets hagefest tidligere i høst.

Optimist
– Men det kan jo hende at hun vil komme likevel, til tross for myggen. Vi får vente å se, smiler Larsen.
– Jeg er optimist!
Nå skal Larsen sende dronningen mer informasjon om kvenene og kvenske forhold i håp om at dette vil lokke dronningen oppover til Børselv under Kipparifestivalen.
– Det er viktig å smi mens jernet er varmt, sier Karin som gikk sammen med Noora Ollila på hagefesten som kongeparet arrangerte i forbindelse med sitt jubileum.

Ville fremme kvenske saker
– Vi syns det var greit å gå sammen siden vi begge var interessert i å fremme den kvenske kulturen og kvenske saker, sier Karin.
– Og da vi fikk hilse på selveste dronningen, pratet vi om det kvenske, både jeg og Noora, sier Larsen som kan røpe at dronning Sonja fikk vite om det kvenske språket og arbeidet til Kvensk Institutt.
Noora kan røpe at det viste seg at dronningen allerede kjente en del til kvenene.
– Hun sa at hun kjente godt til kvenene og historien, og gjennom samtalen fikk vi flere bevis for det, og det var jo gøy, sier Ollila som kan fortelle at hun også fikk gratulere dronningen med jubileet på kvensk.
– Jeg syns vi fikk trykket inn mye kvensk på den lille tida vi hadde med dronningen, både av språk og kultur, sier Ollila.

– Jeg kjente en veldig stolthet da jeg gikk med kvendrakten i Oslo, forteller Noora Ollila. KUVA EMILIE DREYER

– Jeg kjente en veldig stolthet da jeg gikk med kvendrakten i Oslo, forteller Noora Ollila. KUVA EMILIE DREYER

Viste frem kvendrakten
Noora valgte å ikle seg kvendrakta på kongeparets fest.
– Det var et naturlig valg for meg, spesielt siden jeg regner med at det er på grunn av mitt arbeid med det kvenske som førte til at jeg ble invitert. Derfor ville jeg synliggjøre den kvenske kulturen ved å bære drakta , sier Noora, som har både kofte og bunad selv, men ikke egen kvendrakt. Den fikk hun låne av Line Evensen.
– Jeg setter stor pris på at hun ville låne bort noe så dyrebart, smiler Noora takknemlig. Nå håper hun at hun etterhvert får mulighet til å skaffe seg en egen drakt.

Undrende blikk
Det er tydelig at kvendrakta ennå ikke er kjent blant folk flest, og kanskje spesielt sørpå. Ollila syns derfor det var ekstra morsomt å gå ned hovedstadens paradegate Karl Johan med drakten.
– Jeg kjente en veldig stolthet da jeg gikk med kvendrakten i Oslo.  Jeg merket jo at jeg fikk noen blikk, også undrende blikk. Man skjønner at dette ikke er en drakt folk kjenner igjen umiddelbart, sier hun.
Også dronning Sonja la merke til Ollilas drakt.
– Hun spurte meg om det var en kvendrakt jeg hadde på meg, forteller Noora.

– Jeg minnet statsministeren på at hun ikke må glemme kvenene, forteller Karin Larsen

– Jeg minnet statsministeren på at hun ikke må glemme kvenene, forteller Karin Larsen

Statsministeren vil huske kvenene
Under hagefesten fikk kvenduoen også en liten prat med statsminister Erna Solberg.
– Hun fikk vite mer om det kvenske, og at det er et språk som sliter. Jeg minnet henne også på at hun ikke må glemme oss, forteller Larsen som følte at statsministeren var interessert, og lyttet til det som ble sagt om det kvenske.
– Hun fortalte at hun hadde vært på instituttet i Børselv før hun ble statsminister, og hadde god kjennskap til det kvenske, bekrefter Noora.

Stor opplevelse
Kvenduoen kan fortelle at hagefesten virkelig var en flott opplevelse.
– Vi var heldige som fikk bli med på dette, konstaterer Karin Larsen.
– Det var stort for en liten kven å bli invitert til Oslo til så høytidelig selskap. Det var en en-gang-i-livet invitasjon, sier Noora.
Begge tror det var viktig at kvenene var representert på hagefesten.

– Spesielt viktig var det nok å få snakket med dronningen, på grunn av hennes store kulturinteresse, sier Karin Larsen.