De bakte og stekte fra kvelden før til langt ut på dag. Hilde Lund til høyre sammen med bakevennen Tove Mette Kristiansen. (Foto: Frank Halvorsen)

 

De overnattet ved Tørfoss kvengård for at kvener og andre skulle få hjemmebakst fra steingammel ovn.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Nå er de i ovnen, sier Hilde Lund, hun og bakste-medsammensvorne Tove-Mette Kristiansen sørget for ferske brød til festivalfolket under årets Paaskiviikko.

Husk at mange setter pris på nettopp deig. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

Vi møtte dem på Tørfoss kvengård på festivalens siste dag, hvor vi knadde i hop og rullet ut noen kjappe spørsmål. Som Hilde Lund like kvikt besvarte:

– Hvorfor er det så viktig med steinovnsbakte brød når kvenene samles?

– Fordi det er en fin tradisjon og fordi de blir så gode. Og så er det artig.

– Hører rykter om at dere overnattet her ved kvengården oppi Reisadalen?

– Ja da, vi har ligget her i natt.

– Dere har, hva skal vi si, logge lamme deigen? Jeg elsker deig?

– Ja da, helt klart. Vi elsker deig. Ingen tvil om det. Folk syns det blir nesten som en kuriositet, med brød fra en så gammel steinovn. Nei, om ovnen her ved Tørfoss kvengård er den eneste i Nordreisa kommune, det skal jeg ikke si noe sikkert om. Men at den er gammel, det er sikkert.

– Hvor mange brød kan dere by på her i dag?

– Vi har hevet inn rundt 40 brød. Vi kunne kanskje solgt enda flere, men i år er brødene litt mindre fordi vi tenkte å få det inn i en og samme stekning, sier Lund.

I Nordreisa er Lund også kjent for sin kvenske smykkedesign, tilgjengelig gjennom butikken hun driver. Kronebutikken AS, et «eiendomsselskap som skal fungere som en plattform for deling av lokaliteter, kostnader, samarbeid og utvikling for kvinnelige gründere.»

– Er det stor interesse for det du driver med?

– Det blir mer og mer interesse. En veldig oppblomstring over hele landet, det ser jeg også i forhold til den smykkeserien jeg har laget, sier den allsidige gründeren.

– Når er brødene forresten ferdig?

– Det vet jeg ikke.

– Å ja? Skal ikke de steke i en time eller noe sånt?

– Nei. De er ferdig når de er ferdige.

Så lærte vi det om vårt daglige brød. Takk til Hilde Lund og takk for oss.

Ved Tørfoss kvengård baker de det daglige brød, etter god, gammel kvensk oppskrift. (Arkivfoto: Arne Hauge)