Bildet er av filmskaper Ørjan Marakatt Bertelsen og Leif Bjørnar Seppola fra Skibotn kven- og finneforening under innspilling på Hotti i Skibotn. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Som et resultat av koronasituasjonen gjennomføres årets Paaskiviikko digitalt i tidsrommet 8. – 14. juni. Her blir det hyggelige gjensyn, men også rykende ferske produksjoner.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi satser på at programmet går som planlagt fra klokken 12 i dag. Det er jo nytt for oss også, denne arrangementsformen, og det har vært mye arbeid. Heldigvis har vi hatt god hjelp, og er veldig takknemlige for alle som på ulike måter har bidratt til årets digitale Paaskiviiko, sier Pål Vegard Eriksen, daglig leder på Halti kvenkultursenter.

– Vi skal børste støv av noe av det gode materialet som finnes fra før med kvensk tematikk. Noe vil altså være kjent for noen fra tidligere, men vi håper Paaskiviikko som en etablert arena kan bidra til å nå ut til folk som ikke har sett alt tidligere, sier han.

Senteret skal blant annet vise fram sin egen formidlingsfilm, «Sisu – din indre styrke», fra 2016. Dette blir første gang den vises offentlig på nettet, opplyser Eriksen. Han sier seg også svært takknemlig for å kunne vise filmer fra blant andre Siivet og ihana! og Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO).

– Den siste tiden har det vært mange dyktige mennesker i sving for å skape noe nytt. Vi skal blant annet presentere to eldre kvengårder i Nord-Troms på en unik og spennende måte, sier lederen.

Nye produksjoner

Gårdene det dreier seg om er Tørfoss kvengård – Kuivakoski i Reisadalen/Raisinvankka, som ble fredet som et kvensk kulturminne i 2019, og Hottigården – Hotintalo i Skibotn/Yykeänperä, som «alle» har sett, men gjerne kun fra E6.

– Nå skal vi inn i hjerterøttene og sjelene til disse gårdene og det landskapet de befinner seg i. Ørjan Marakatt Bertelsen bak kamera har gjort en enorm jobb, og i kombinasjon med dyktige formidlere og nydelig musikk av Emil Karlsen fra Storfjord, blir dette både vakkert, stemningsfullt og informativt, lover arrangøren.

– Vi har også gjort en digital produksjon av Trine Strands forestilling «Gustava – en kvensk historie», som vi gleder oss stort til å vise fram, og som vi håper skal fenge et bredt publikum i alle aldre.

Paaskimatka i ny drakt

Heller ikke den kvenske språkturneen til 5. trinn i Nord-Troms, Paaskimatka, kunne gå som normalt i år. Til gjengjeld vil skoler i Nord-Troms og landet for øvrig samt alle andre interesserte, få muligheten til å være med på årets «turné».

– Koronatiltak har gjort jobben ekstra kompleks med blant annet fjernopptak og sosial distanse, men filmskaper Johannes Vang har gjort en fremragende jobb med å sette det hele sammen, sier Eriksen.

Vi tar med at Paaskimatka er et samarbeid mellom Halti kvenkultursenter, Bibliotek- og kulturbussen i Nord-Troms og bibliotekene i Nord-Troms, samt at årets digitale versjon er støttet av Troms og Finnmark fylkesbibliotek og Nasjonalbiblioteket.

Hadde mer på lur

– Paaskiviikko skal også gi publikum en smakebit av det kvenske fagmiljøet, og Johannes Vang har derfor også vært ute og gjort opptak hos Kainun institutti – Kvensk institutt, Naavuonon kielisentteri/Kvænangen språksenter og Omasvuonon kielikeskus/Storfjord språksenter.

– Vi hadde ideer til flere nye digitale produksjoner, men har kriget med tiden. De ideene som ikke blir gjennomført nå, håper vi imidlertid å kunne ta opp igjen på et senere tidspunkt. Vi er likevel fornøyd med det vi har satt sammen, og håper publikum blir det samme.

– Følg Paaskiviikko på Facebook, og skru opp lyden, oppfordres det fra arrangørhold.