Lise Ottesen fra Nordreisa Husflidslag. Med kurs i blant annet sying av kvendrakten har folk flokket seg for å lære. (Foto: Frank Halvorsen)

 

Nordreisa kan glede seg over et både aktivt og synlig lokalt husflidslag.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Lene Ottesen fra Nordreisa Husflidslag kan bekrefte økende interesse for det de driver med, og at laget er opptatt av å holde tradisjonshåndverket i hevd. Da naturligvis med særlig vekt på det lokale håndverket.

Ting å selge

Husflidslaget var for eksempel synlig til stede under den nylige Paaskiviikko, den kvenske festivalen for samtlige seks kommuner i Nord-Troms. Laget tilbød hjemmelagete ting for salg, det er populært på steder som kulturdagen ved Tørfoss kvengård. Hvor årets Paaski-kulturdag fant sted søndag 11. juni.

– Vi lager ganske så mange kvenprodukter, som vi også stiller ut for salg. Og vi er i tillegg her for å lage rømmegrøt. Som vi naturligvis også selger, sier Ottesen.

Hun bekrefter at det kvenske er solid inne i sortimentet, godt synlig gjennom blant annet votter, luer og tøfler.

Også personlig

Ottesen har selv kvenske røtter, og sier hun syns det er artig å utforske den kvenske kulturhistorien, naturligvis inkludert strikkemønstre og annet som kan føre fram til ferdige produkter.

Det er med andre ord mer enn jobb og hobby, det betyr noe for henne personlig, bekrefter hun.

– Husflidslaget har også kurs i å sy kvendrakten. Det er populært, og vi merker at folk er veldig opptatt av sin historie, det som var før i tiden, sier hun.

Les også denne saken om kurset i å sy kvendrakten: Fylte kvendraktkurs på to døgn

Synlig til stede. (Foto: Frank Halvorsen)