Astrid Serine Hoel arbeider med en ny kvensk danseforestilling som skal ha premiere under Festspillene i Nord-Norge 2023. (Kuva/Foto: Line Scibstad)

 

Den kvenske danseforestillinga «Karhutanssi» skal ha premiere på Festspillene i 2023. – For Festspillene i Nord-Norge er det viktig å bidra til å feire og løfte frem kvensk kultur, sier festspilldirektøren.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det er danser, koreograf og skuespiller Astrid Serine Hoel som står bak forestillingen «Karhutanssi» (bjørnedans). Hun har fått med seg komponistene Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen, også kjent som «Beddari Nilsen», samt Tov Ramstad. Sammen skal de utvikle en forestilling med dansere og musikere på scenen. Det melder Festspillene i Nord-Norge på sine hjemmesider.

– Jeg blir utrolig stolt når jeg tenker på at vi skal få vise frem dans og musikk med kvensk tilknytning gjennom en så spennende og viktig festival, sier Hoel.

Til Ruijan Kaiku sier Astrid Serine Hoel at det ikke er første gang hun skal samarbeide med trioen.

– Jeg har tidligere hatt gleden av å jobbe med Beddari og Nilsen om de to kvenske barneforestillingene «Merenneidon helmet» (havfruas perler) og oppfølgeren «Nordens krokodille». I tillegg har vi hatt Ramstad med oss for å utvikle digitale læringsverk innen dans, som skal tilgjengeliggjøres gjennom Ruija kvenmuseum.

– Givende for mitt framtidige kunstneriske virke

Ifølge Festivalspillene i Nord-Norge bygger forestillinga «Karhutanssi» på grundige undersøkelser og innsamling av danse- og bevegelsesmateriale. I tillegg til tradisjonsmateriale blir det sekvenser med house, break og samtidsdans. Hoel har fått midler via Festspillenes Open Call-ordning til å skape en kvensk danseforestilling i stor skala med premiere på Festspillene 2023.

– Gjennom tildelingen av Open Call-midlene blir jeg også en del av mentorprogrammet til Talent Norge. Det er jeg glad for, fordi jeg tror mentorordningen vil berike prosessen med å utvikle «Karhutanssi». Mentormøtene vil også være givende for mitt framtidige kunstneriske virke, sier Hoel.

Forventningsfull Festspilldirektør

Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir ser fram til å sette kvensk kultur på festspillprogrammet, ifølge Festspillene.

– For Festspillene i Nord-Norge er det viktig å bidra til å feire og løfte frem kvensk kultur. Vi er spesielt imponert over det grundige forarbeidet Astrid Serine Hoel har gjort. Vi har store forventninger og gleder oss til å følge prosessen der tradisjonsmateriale får møte moderne uttrykk, sier Skúladóttir.

Ifølge egen informasjon er Festspillene i Nord-Norge (Arctic Arts Festival) startet i Harstad i 1965 og er en 8 dager lang internasjonal kunstfestival, dedikert til musikk, teater, dans og scenekunst, som går av stabelen under sommersolverv i juni hvert år.

Ruijan Kaiku har vært i kontakt med Skúladóttir, som kan fortelle at Festspillene i Nord-Norge er en av de største festivalene i Nord-Norge.

– På et normalår har vi rundt 30 000 besøkende og om lag 250 arrangementer, sier hun.