Foto: Maureen Bjerkan Olsen

 

Se noen av de glade deltakerne på den kvenske moroa i nord.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For tredje gang har vi bak oss minifestivalen Lyden av Skallelv, hvor Ruijan Kaiku møtte masse trivelige folk. Kvener og andre som kom fra fjern og nær for å erfare et innholdsmettet program i kulisser som bare Varangerhalvøya kan stelle i stand.

Blant dem som har deltatt hver eneste gang, merker vi oss ekteparet Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen. To ganger har Beddari/Nilsen stilt med barneforestillinger, pluss konserter og spilling til dans. I år fikk de avløsning i sene kveldstimer, dansespillingen tok nemlig DJ Saunasatan seg av. Og mens mannen holdt kurs i kantele, holdt Anne Margaret sangstund med kvensk-finsk repertoar. Før de avrundet med en tur til stedets kirke, eller kapell, det er visst valgfritt.

– Der sang vi sammen med dem som lærte seg å spille kantele, en veldig hyggelig avslutning, sier skuespilleren og sangeren. Senere samme kveld holdt ekteparet forresten minikonsert på forsamlingshuset.

Jo da, det blåser en kvensk vind over landet. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Alt i alt ei veldig fin helg med god stemning. En egen ro, og masse glade barn og voksne, sier Anne Margaret til Ruijan Kaiku.

– Syns hele festivalen ble veldig fin i år. Den har funnet seg selv, og blitt trygg på seg selv. Vi registrerer med glede at det kommer mer og mer folk, og at programmet og festivalen vokser i riktig retning, tilskynder Trygve.

Hytteferie

Etter å ha plukket nok multer og vært lenge på hytta, ble det siste dagen og en smule brakkefeber for Alv Hågård Gustavsen og hans familie.

– Da tok vi en tur for å være med på barnearrangementet. Vandringen her i Skallelv. Vi har trivdes godt, sier Gustavsen.

– Det har vært kjempekoselig, særlig vevingen med blomster, sier Gro Svalestøl.

Familien Gustavsen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Også dattera deres hadde det fint på ferie i nord. Hun plukket blomster og var med på å gå Børselv med oppgaver. Har faktisk hatt det veldig fint, sier åtteåringen. Vi spurte om hun gledet seg til skolen skulle begynne, og svaret var «litt.» Nå er skoleåret godt i gang, og vi ønsker fortsatt lykke til.

Hemmeligmyra

Også Lillian Rushfeldt var på ferie nordpå i sommer. Hun bor i Haugesund, men siden svigerinnen Marit Slungård bor i Vadsø og har hus i Skallelv, ble det en tur også dit. Der fikk de to med seg mye bra festival, fra forelesning om områdets geologi, til fornorskningen som har skjedd.

– Artig at det skjer så mye her i bygda og kommer så mye folk, samstemmer de to.

Faren til Rushfeldt var forresten fra Krampenes, så Lillian har vært mye der også i feriene sine.

Lillian E. Rushfeldt (til venstre) sammen med venninnen og svigerinnen Marit Slungård. Bakgrunnen for «Markus si hemmelige myr» var at Markus en gang for 29 år siden var med bestefaren på myra. Det ble en tradisjon etter det, derav navnet. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Det vi alltid må få med oss, er multebærplukkingen. Vi har ei hemmelig myr, den heter bare Markus si hemmelige myr, og der plukket vi vinterforsyningen av multer. Det var store, fine bær. De er ekstra store og røde her på kysten, sier de to turgåerne.

Fra Kariel

Jan Hugo Wickstrøm bor på Kjerringøy i Bodø kommune i Nordland, men kommer opprinnelig fra bygda Kariel mellom Vestre Jakobselv og Vadsø. Hva mer, oldemora hans kom fra nettopp Skallelv. Wickstrøm bodde sine første 16 år i Kariel, før han var et par år i Pasvikdalen på folkehøgskole, og så til Nordland. Han stortrives med å besøke gamle trakter.

– Vi var på kirkegården i Skallelv og fant gravstøtta til oldemor. Det var fint å se det, bekrefter han. Vi tar med at kirkegården forresten er i bruk den dag i dag.

Britt Irene Wickstrøm er søstra til Jan Hugo, også hun trødde sine barne- og ungdomsår i Kariel. Forsto vi saken rett, så driver hun en god del med slektsgransking, noe hun langt i fra er alene om. Det har år for år vokst i popularitet, kanskje særlig blant dem med kvensk opprinnelse.

Herlig å vende hjem til gamle trakter langt mot nord: De plukket multer og hadde familieforening samtidig. Stedet var Kariel. Og Skallelv. Vi ser (fra venstre) Britt Irene Wickstrøm og ekteparet Åse og Jan Hugo Wickstrøm. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Jeg flyttet til Oslo da jeg var 18, og har bodd der siden. Men vi vokste opp med finsk og norsk, og den flotte sauna-tradisjonen. Jeg er veldig stolt av å kunne fortelle det videre til andre, sier Britt Irene.

– Det er ikke mange jeg møter som vet at det er sånn som det er her oppe i Finnmark. Eller at det i det minste var sånn her da vi vokste opp. Folk blir forundret, og jeg opplever at folk spør og er interessert. Jeg har alltid lyst å komme tilbake. Gå på Karielfjell og plukke multer, oppleve naturen og folket, sier hun.

«Gi oss ideer»

Hilja Huru, Kristin Nicolaysen og Monica Michelsen er trioen bak Lyden av Skallelv. Var de fornøyd, spør vi.

Foto: Maureen Bjerkan Olsen

Ja, lyder svaret. Mange folk på gode foredrag, vakre konserten, kantelekurs, sangkurs, vandring for barna, kort sagt flott publikumsoppmøte og gode tilbakemeldinger.

– Det har vært mange magiske øyeblikk, sier de, og minner om at også Ruija Kvenmuseum var tett inne i mye av det som foregikk. Kvenmuseet var nemlig en av samarbeidspartnerne. Saken har også en faglig side, fordi museet bidrar også med å dokumentere festivalen, som kulturarv betraktet.

Monica Michelsen, Kristin Nicolaysen og Hilja Huru. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Av andre samarbeidspartnere kan vi nevne Vadsø historielag, bygdelaget og Norges arktiske universitet. Også Kvenungdommen var med og bidro svært positivt, sier arrangøren. Pluss mange frivillige. Nå er det to år til neste gang, flotte kvenske møter midt i vakre ville Varanger. Og midt i multetiden. Arrangøren har en klar oppfordring:

– Vi tar gjerne i mot innspill til programmet. Så kom med ideer til Lyden av Skallelv 2025, sier de.

DJ Saunasatan alias Kjersti Feldt Anfinnsen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)