Heavy-Kai grugleder seg til å synge med klassiske musikere.

Av Reiulf Grønnevik

22. september inntar Kai Somby scenen på Kainun institutti/Kvensk Institutt i Børselv. Scene Finnmark begynte i fjor med en konsertserie som har et fokus på deres egne musikere og ansatte. I år er det Kai Somby som til daglig er ansatt i Scene Finnmark som skal i manesjen.

 

Noe helt nytt

De fleste kjenner Somby først og fremst som karismatisk frontfigur i band som Intrigue. 

I fjor var det pianisten Nils Anders Mortensen som ble presentert i denne konsertserien som vi skal ha hvert år i årene som kommer. I år er det min tur. Sett i lys av hva jeg skal gjøre, så kan jeg ikke si annet enn at jeg grugleder meg stort. Dette er noe jeg aldri har gjort tidligere, så det blir veldig mye ut av komfortsonen, sier Somby.

Null fuzzgitar

Musikerne som skal backe han opp er Nils Anders Mortensen (piano), Ingrid Willassen (fiolin) Agnieszka Orlowska (bratsj) og Nikolay Girunyan på cello. Alle jobber til daglig i Ensemble Noor som holder til i Alta. 

I tillegg skal Joakim Kristiansen på kontrabass og Joakim Nordin på perkusjon delta. Jeg skal, uten å røpe for mye, blant annet by på noen skikkelige heavylåter av band som Deep Purple og Thin Lizzy. Det er første gang jeg skal synge heavy uten gitar i bandet, så bare det blir utrolig spennende, sier Somby.

Musikk fra oppveksten

Så det blir et veldig heavy-inspirert repertoar?

Nja, faktisk ikke. Musikken er arrangert på klassisk vis. Selv om vi skal innom noen heavylåter, skal jeg også synge egne låter som jeg var med å lage i bandet Àja, samt samiskinspierte musikk. Hovedtrekkene er låter som har betydd mye for meg gjennom årene og som inspirerte meg til å begynne med musikk da jeg var unggutt. Dette blir noe helt nytt og spennende. Jeg har aldri gjort noe lignende tidligere, så jeg er like spent som publikum, ler Somby, som gjennom årenes løp vært involvert i en rekke prosjekter, både som skuespiller i TV og teater, og som musiker med flere plateutgivelser og samarbeid med nasjonale artister.

Vi tar fatt på vår første øving 18. september, og så langt er det lagt opp til seks spilleplasser i fylket, sier vokalisten spent.

Det er Kvensk Institutt og Scene Finnmark som er arrangør for konserten i Børselv.