Skrekkhistorier fra Tornedalen var navnet på stykket inntil ensemblet fant det navnet som kjentes helt rett. Bildet viser utsnitt av stykkets plakat. (Foto: Tornedalsteatern Tornionlaakson teatteri)

 

Byttet navn kun dager før det braket løs.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

FRA SKREKK TIL GRØSS: Varjoitten Voima – Skyggenes kraft, er navnet på den ferske oppsetningen i regi av Tornedalsteateret. Opprinnelig navn var «Skrekkhistorier fra Tornedalen.» Teateret har for øvrig også besøkt kvenene, i en langt mindre skremmende oppsetning kalt Kyläpeli. Her fra høsten 2019, hvor vi ser Tornedalsteaterets styreleder Roland Björkén takke for opplevelsen og samarbeidet. (Foto: Arne Hauge)

Kort tid før premieren den 8. februar i år i Erkheikki i Pajala kommune, fikk Tornedalsteateret for seg å skifte navn på forestillingen; fra ”Skrekkhistorier fra Tornedalen” til ”Varjoitten voima.”

«Vi kom på at det egentlig ikke er skrekkteater der publikum hopper til av redsel, men at det er snakk om en teateropplevelse med kalde grøss på et pirrende og overnaturlig vis,» skriver Tornionlaakson teatteri om sin siste produksjon, der «Varjoitten Voima» betyr «Skyggenes kraft,» en teaterforestilling basert på to skrekknoveller av Erik Kuoksu.

«Begge novellene handler om overnaturlige krefter som lokker mennesket inn i det ukjente mørket. Dessuten er det fint at tittelen er på meänkieli,» skriver teateret.

– Å finne tilbake til opprinnelsen, fortellingen foran leirilden, er en del av teaterarbeidets kjerne, sier skuespiller og oversetter Anton Hennix Raukola til minoritet.se.

Vi tar med at stykket arrangeres i samarbeid med Kiruna kommune og Jukkasjärvi Folkets Hus forening.