Kari Elisabeth Kaski. (Kuva: Helge Brekke)

 

Bekrefter at Sosialistisk venstreparti vil jobbe for at Kvenforbundet forblir i statsbudsjettet også etter 2024.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

–  Jeg er enormt fornøyd med gjennomslaget med tre millioner kroner mer til kvensk språk og kultur.

Slik svarer stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson i Sosialistisk venstreparti (SV), Kari Elisabeth Kaski, på spørsmål om hvor fornøyd hun er med gjennomslag på tre av ti millioner til kvensk språk og kultur for 2024.

– SV får selvsagt ikke gjennomslag for alt vi ønsker oss, men dette er et stort løft for å kunne ta vare på det kvenske språket og kulturen, legger hun til.


Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski fra Kirkkoniemi/Kirkenes er fornøyd med delvis gjennomslag i forhandlingene når det gjelder støtte til kvenske formål det kommende året. Her sammen med vesle Sonja og pyssyjokilainen Jan Daleng. (Kuva: Unni Elisabeth Huru)

Les også: Det blir noen ekstrakroner til kvenene i 2024

I tillegg til de forannevnte tre millionene, fikk SV gjennomslag for to millioner i en egen post øremerket Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto.

– Dette er en direkte bevilgning til Norske kveners forbund. Jeg kan ikke nå på vegne av regjeringa garantere at den støtta videreføres i 2025, men det er noe SV kommer til å jobbe for, sier hun.

SV ønsket i utgangspunktet å øke regjeringens forslag på 12,7 millioner til «kvenpotten» med ytterligere 12 millioner, inkludert støtten til kvenforbundet, men fikk altså bare gehør for til sammen fem av millionene.

Det var nåværende leder i Sosialistisk venstreparti, Kirsti Bergstø, som sammen med nåværende nestleder Torgeir Knag Fylkesnes kom med representantforslag om en sannhetskommisjon for fornorskningspolitikk og urett begått mot det kvenske og samiske folk i Norge, tilbake i 2017. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Les også: Kaski vil lære barna sine kvensk

– Kommer SV til å kjempe for ytterligere økte bevilgninger til kvenske formål i framtiden?

– Jeg kan ikke forskuttere SVs alternative budsjetter, men jeg har selv et stort engasjement for kvenske formål og jeg mener det er avgjørende å følge opp Sannhets- og forsoningskommisjonen med mer penger, sier Kaski.