Vi fikk ti øre per streng. Nanna Salamonsen hadde ikke glemt hvordan man hesjer. 

 

OrdførerAina Borch fra Porsanger hyllet de frivillige under årets Kipparin festivaali.

 

Teksti ja kuvat: Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg vil berømme de ildsjelene som står på for å arrangere festivalen. Det er mye arbeid og det krever et stort engasjement. Det krever også at folket i bygda står på. Det skaper et felleskap, noe å samles om og glede seg til, sier ordfører Aina Borch opp.
Også Borch skjønner at det er ikke alltid er like enkelt å få frivillige til å stille.

Aina Borch åpnet kipparifestivalen.

– Det er viktig at kommunene rundt også stiller opp, både for å delta og bidra, mener hun, og legger til at festivalen er kjempeviktig for Porsanger som i juli har arrangert Midnattsrocken og Glade Lakselvdager i tillegg til Kipparifestivalen.

Arvid Petterson leser fra dag og nattspøkelser.

– Dette er tre helt forskjellige arrangementer, men alle arrangementene er viktig for kommunen, fastslår Borch.

Kvenbygda

Stor publikumstilstrømming viser at det er behov og behov for å ha en møteplass som Kipparifestivalen – for folk både i og utafor Børselv. I følge Borch gir det en anledning til å komme hjem, bruke språket og vist frem kulturen. Det er også en påminnelse om hvor vi kommer fra, hvem vi er og ta dette med oss videre i hverdagen og minner oss på at Børselv er kvenbygda med stor forbokstav.

Været var flott, og deltakerne stortrivdes.

– Hva hadde sommeren vært uten Kipparifestivalen? spør hun retorisk.

Dugnadsånd er viktig

En av de mange frivillige er Britt Eli Svineng fra Karasjok. Svineng og samboeren har hytte i Børselv og de er begge aktive frivillige når Kipparifestivalen går av stabelen.
– Jeg har vært med fem eller seks ganger, mener hun, og har bidratt både i billettsalget, kafeen og festen som arrangeres lørdag kveld.
– Jeg synes det er en fin måte å bli kjent med folk på, forteller Svineng.

Beate og Pia Wilhemsen staset seg opp i den vakre kvendrakten.

Alle de frivillige har hver sine oppgaver som tilsammen gjør at maskineriet går knirkefritt for publikum.
– Det er å frakte utstyr, da er man avhengig av biler, tilhengere og traktorer. Noen baker og noen lager middag, forklarer Svineng, som tilbringer mye av sommeren i Børselv.
– Det er bare 11 mil å kjøre fra Karasjok og det er artig å være med, avslutter hun.

Flott i kvendrakt

Kipparifestivalen er en flott anledning til å få brukt og vist fram den flotte kvendrakten. Ilja Malen Gundersen ønsket seg kvendrakt til konfirmasjon. Hun var heldig og fikk arvet noe fra bestemor og fikk noe nytt.
– Min bestemor brukte kvendrakten, derfor ønsket jeg også kvendrakt, forteller Ilja Malen.

 

FRA KARASJOK: Britt Eli Svineng stempler billettene til Kipparifestivalen. Hun og samboeren er frivillige på festivalen.